FilistinTüm Haberler

Halid el’Batş: Bahreyn’deki Zirvenin Amacı Yüzyılın Anlaşması’nın Önünü Açmaktır

Filistin İslami Cihad hareketi siyasi ofis müdürü Halid el’Batş, Bahreyn’de yapılacak “Refah için Barış” başlıklı ekonomi çalıştayını, ABD’nin “Yüzyılın Anlaşması” planının uygulanmasına hazırlık olarak nitelendirdi.


Halid el-Batş, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD çalıştayı, barış ve refah adı altında ümmetin ana davasını ortadan kaldırmayı amaçlayan ‘Yüzyılın Anlaşması’nın uygulanmasının önünü açmaktadır.” ifadelerini kullandı.


İslami Cihad olarak “İsrail ile Arap dünyasının normalleşmesi bağlamında düzenlenen” çalıştaya Bahreyn’in ev sahipliği yapmasını kınadıklarını belirten Batş, Filistin halkının haklarını yok etmeyi, Arap ve İslam ülkelerini mezhepsel ve etnik olarak bölmeyi amaçlayan Yüzyılın Anlaşması’na karşı koymaya devam edeceklerini vurguladı.


Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, önceki gün Ramallah’taki haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, ABD ve Bayreyn’in düzenlemeyi planladığı ekonomik çalıştaya ilişkin kendilerine danışılmadığını belirtmişti.


Hamas da Arap ülkelerine söz konusu çalıştaya katılmamaları çağrısında bulunmuştu. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “Arap ülkelerinden Bahreyn’deki çalıştaya katılmamalarını ve ABD planının başarısız kılınması için tüm imkanlarıyla Filistin halkının yanında yer almalarını istiyoruz.” denilmişti.


ABD ile Bahreyn tarafından düzenlenecek ortak çalıştayın, ABD’nin İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda yakında açıklaması beklenen “Yüzyılın Anlaşması” planı kapsamındaki ilk organizasyon olduğu ifade ediliyor.


Beyaz Saray basın ofisinden yapılan açıklamada, Bahreyn’in ABD ile iş birliği içinde 25-26 Haziran’da başkent Manama’da “Refah için Barış” adlı ekonomik çalıştaya ev sahipliği yapacağı belirtilmişti.

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Arap ve İslam Dünyasıyla İlişkiler Bürosu Başkanı İzzet Er-Reşak, Yüzyılın Anlaşması’nı ve Filistin halkının yahut Arap ulusunun haklarını eksilten herhangi bir anlaşmayı reddetme konusunda Filistinlilerin tutumunun ortak olduğunu belirtti.

Reşak, Yüzyılın Anlaşması ile Filistin davasının tasfiye edilmesinin ve halkının haklarının silinmesinin amaçlandığına dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir