Tüm HaberlerYemen

BM’den Yemen’de “Kolera Salgını” Açıklaması

Birleşmiş Milletler genel sekreterinin sözcü yardımcısı Ferhan Han, dün gece yaptığı açıklamada, yaklaşık 500 bin Yemenlinin 2019’da koleraya yakalandığını bildirdi.

Ferhan Han, dün düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, bu yıl 460 bin Yemenlinin koleraya yakalandığını ve bu rakamın geçen yıl 380 bin olduğunu söyledi.

Ferhan Han, şu ana kadar 705 kişinin koleradan öldüğünü bildirdi.

Ferhan Han, Yemen’de son sel felaketi ve temiz içme suyunun olmamasının bu gibi bulaşıcı hastalıkların artmasını neden olduğunu söyledi.

Bu arada Save the Children, Yemen’de 2019’un ilk 6 ayında yüz binlerce çocuğun koleraya yakalandığından şüphelenildiğini belirtirken hastalıktan ölenlerin sayısının yağmur mevsiminin başlamasıyla birlikte artacağı uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) edinilen veriler de kolera hastalığının yaklaşık yarısının (203 bin) çocuklarda görüldüğünü ve bugüne kadar salgında 193 çocuğun hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Ülkede hastalıktan ölüm oranları ikiye katlanırken, 4 yıldır devam eden Suudi rejimi ve destekçilerinin açtığı savaşta koleranın yayılmasını engellemek için hayati öneme sahip temiz su ve sağlık altyapıları yok edildi.

Bilindiği gibi Suudi rejiminin ABD ve Batılı ülkelerin desteğinde bazı Arap rejimlerinin işbirliğiyle Mart 2015’ten bu yana Yemen aleyhinde başlattığı savaşta bu zamana kadar en az 16 bin sivil ölürken onbinlercesi yaralandı ve milyonlarcası evinden barkından oldu.

Bu arada Yemen’in muhasara altına alınması, su kaynaklarının bombalanması gibi nedenler bu ülkede gıda maddesine ve temiz su kaynaklarına ulaşmayı çok büyük sıkıntıya soktu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir