IrakTüm Haberler

Irak’ta, Mukteda es-Sadr’ın “Amerika’ya Hayır” Milyonluk Gösteri Çağrısı

Irak’ta Sadr grubu lideri Mukteda Sadr’ın ülkede Amerika işgaline hayır milyonluk gösteri çağrısı, direniş grupları ve Irak halkı tarafından büyük çapta olumlu karşılandı.

Mukteda Sadr 14 Ocak Salı günü Irak halkından bugün Cuma milyonluk gösteriye katılarak Amerika’nın askeri işgali ve varlığı ve onların sürekli tecavüz ve cinayetlerini kınamalarını istedi. Milyonluk gösteri çağrısı Irak direniş grupları tarafından büyük destek gördü.

Bu çağrı ve ardından direniş grupları tarafından gelen desteğin önemli mesajları vardır.

En başta tüm Iraklı gruplar, işgalci Amerikan terörist askerlerin ülkeden ihraç edilmeleri konusunda hemfikirler. Amerika bundan önce Iraklı gruplar arasında görüş ayrılığı ile tefrika oluşturmaya çalıştı ve bu doğrultuda Şia grupları arasında ihtilaf ve görüş ayrılığı üzerinde odaklandı. Fakat İslam inkılabı muhafızlar ordusu Kudüs Gücü komutanı Korgeneral Kasım Süleymani ile birlikte Irak halk güçleri Haşdi Şabi başkan yardımcısı Ebu mehdi el-Mühendis ve beraberindeki 8 silah arkadaşlarına Bağdat havaalanı yakınlarında düzenlediği hain saldırı ile onları şehit etmesi, söz konusu gruplar arasındaki vahdeti daha da pekiştirdi. Bu gruplar arasındaki görüş birliğinin başlıca konusu ise Amerikan işgal güçlerinin Irak’tan ayrılmasıdır.

Iraklı gruplar arasındaki görüş birliğinin bir diğer mesajı ise Amerika başkanı Donald Trump’ın direniş liderleri ve Haşdi Şabi’ye karşı saldırı ve liderlerine suikast siyasetinin yanlış strateji olması ve hesap hatası olmasıdır, nitekim Amerika’nın bu insanlık dışı siyaseti Irak’ta milyonların işgale karşı gösteri kararı almasına sebep oldu.

Sn. Talip el-Hasani Rai al-Youm internet gazetede yazdığı yorumda, “Irak’tan Amerikalı askeri güçlerin ihracı için milyonluk gösteriler, Washington’u çıkmaza sokmuştur ve Trump’ın egemen siyasi grupları kullanma çalışmalarını sonuçsuz bırakmıştır, özellikle de Amerikalı güçlerin Irak’ta kalmasını isteyenlerin sayısı da çok değildir” şeklinde yazdı.

Irak’ta Amerikan işgal terörist askerlerin varlığına hayır milyonluk gösteri çağrısının 3. Sonucu, Iraklı gruplar ve özellikle de Şia grupların Amerika’nın Irak ile ilgili her türlü “kayyumluğunu” reddetmesi ve ülkenin bağımsızlık ve milli egemenliğine vurgu yapmasıdır.

Mukteda Sadr Amerika işgaline karşı milyonluk gösteri çağrısında, “Irak halkının asla küresel istikbare karşı boyun eğmeyeceklerini ispatlayacaklarından ve sadece yüce Allah karşısında teslim olacaklarından eminim” şeklinde konuştu.

Aslında Iraklı gruplar ve özellikle milyonların desteğine sahip olan direniş grupları, söz konusu gösterilerden, Irak tarihinin Saddam’dan sonraki dönemde bir dönüm noktası olarak yararlanmaya çalışacaklardır.

Milyonluk gösteri çağrısının 4. Sonucu ise ülkenin siyasetinde etkili olan Şia grupların, yabancı düşmana karşı mücadeleyi kendi siyasi çıkarlarına tercih etmeleri ve siyasi ihtilafları önemli oranda bir yana bırakmalarıdır.

Bu bağlamda Mukteda Sadr’ın milyonluk gösteri çağrısından önce Sadr grubu lideri ve bazı direniş grup liderleri arasında bir görüşme gerçekleşti. Görüşmeye katılan liderlerden, Fetih koalisyon lideri Hadi el-Ameri’ye değinebiliriz.

Amerikalılar Iraklı gruplar arasında vahdeti engellemek için bir kez daha Irak’taki kendi piyonlarını kullanarak ülkede yeni tur gösteri ve protesto eylemlerine yönelmişlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir