Bilim & Teknolojiİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran İslam Cumhuriyeti, Uydu Fırlatma Teknolojisindeki Tekeli Ortadan Kaldırdı

İran Savunma Bakanlığı Hava-Uzay Kurumu Uzay Grubu Sözcüsü Ahmed Hüseyni, dünya genelinde uydu fırlatma gücünün bundan önce sadece 10 ülkenin elinde bulunduğunu ve İran’ın yaptırımlara rağmen bu tekeli ortadan kaldırdığını dile getirdi.

Dünyada sadece 20 ila 22 arası uydu fırlatma platformunun bulunduğuna dikkati çeken Hüseyni, ‘Bizimde Simnan’da İmam Humeyni Uzay Üssü’müz mevcut. Bu üs çok tanınmış bir üstür. Uydu fırlatıcılar ayrı ayrı şekilde Simnan’daki üsse taşınarak 2 hafta içinde fırlatılmaya hazır hale gelir’ dedi.

İran’ın yüksek füze gücüne değinen Hüseyni, ‘Askeri füze alanında büyük güce sahibiz, ancak uzay füzesi alanındaki faaliyetlerle askeri füze arasında fark vardır. Uzayda füze faaliyetine başlayarak ülkede bilimin gelişmesi açısından yeni bir adım atmış olacağız’ diye konuştu.

Uydu fırlatma gücüne sahip 10 ülkenin bulunduğunu söyleyen Hüseyni, ‘Rusya, ABD, Çin, AB, Japonya ve Hindistan’ın uydu fırlatma platformu vardır. Biz de bu ülkelerden sonra bu platformu inşa ettik ve bu tür platformları geliştirme hedefi doğrultusunda ilerliyoruz’ diye belirtti.

İran’ın Zafer isimli uydusunun yine yerli imkanlarla yapılan Simurg uydu taşıyıcısı ile yakında uzaya fırlatılması ve yer yüzeyinin 500 kilometre yükseğindeki yörüngede yer alması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir