Batı AsyaFilistinTüm Haberler

İslami Direniş Hareketi Hamas’tan Bazı Arap Ülkelerine ”Yüzyılın Anlaşması” Tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın sözde Batı Asya (Orta Doğu) barış planını açıkladığı toplantıya bazı Arap ülkelerinin büyükelçilerinin katılmasına Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’den tepki geldi.

El’Cezire kanalına konuşan Heniyye, “Bazı Arap ülkelerinin Trump’ın planını açıkladığı toplantıya katılmasından üzüntü duyduk.” dedi.

Hamas lideri, Arap ülkelerinin Filistin’in tutumuna destek vermesi ve tarih boyunca takınılan tavırları silip atmaması gerektiğini belirtti.

Heniyye ayrıca, Hamas’ın, Filistin halkının vazgeçilmez haklarını azaltan herhangi bir proje ya da anlaşmayı kabul etmeyeceğini vurguladı.

Planın açıklandığı toplantıya Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Umman’ın Washington büyükelçileri de katılmıştı.

Bu arada Filistin özerk yönetimi başkanı Mahmud Abbas’ın iki hafta içinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Orta Doğu barış planına’ bir tasarıyla karşı çıkacağı bildirildi.

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BM Genel Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Başkan Abbas iki hafta içinde BM Güvenlik Konseyi’ne gelerek Filistin halkı ve liderliğinin, Trump yönetiminin Filistin halkının haklarına karşı saldırısına tepkisini bir tasarıyla uluslararası toplumun önüne sunacak.” dedi.

Mahmud Abbas, Trump’ın barış planını reddederek, Kudüs’ün ”satılık” olmadığını belirtmiş ve “Kudüssüz Filistin Devleti kabul edilemez.” demişti.

ABD Başkanı Trump ırkçı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs’ün, işgalci İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için “son şans” olduğunu iddia etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir