IrakTüm Haberler

Irak’ın Yeni Başbakanı Belli Oldu!

Irak’ta yeni hükümet kurma görevinin Muhammed Tevfik Allavi’ye verildiği resmen açıklandı.

Irak Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Berham Salih’in Muhammed Tevfik Allavi’yi hükümeti kurmakla görevlendirdiğini resmi bir açıklamayla duyuracağı belirtildi.

Hükümet kurmakla görevlendirildiğini duyuran Allavi ise yaptığı açıklamada, protestocuların isteklerinin yerine getirilinceye kadar protestolara devam etmelerini istedi.

Öte yandan, Allavi ile telefon görüşmesi gerçekleştiren eski Başbakan Adil Abdülmehdi, Allavi’nin görevinde başarılı olması için destekte bulunacağını belirtti.

Bu arada Irak’ta Sadr hareketi lideri Mukteda Sadr ise Allavi’den Irak’ın hakimiyeti ve bağımsızlığının korunması için çalışmasını ve dış baskılara teslim olmamasını istedi.

Irak’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi, hükümeti kurma görevini aldıktan sonra kamu televizyonu aracılığıyla açıklamalarda bulundu.

Siyasi partilerin kabine için sunacağı hiçbir adayı kabul etmeyeceğini belirten Allavi, “Mezhepçilik ve siyasi hizipçilik temeline dayanmayan, Irak’ın tüm kültür ve renklerini, liyakat sahiplerini kapsayan bir hükümet kurulacak. Siyasi güçler tarafından, hükümeti kurma sürecinde herhangi bir baskıya maruz kalırsam da bunu çıkıp sizinle (halkla) açıkça paylaşacağım.” ifadelerini kullandı.

Allavi, ülkeyi erken seçime götürme vaadinde de bulunarak, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımız için sanayi, kalkınma, iskan proje ve yatırımları kapsamında iş fırsatları bulma, sadece petrole dayanmayan ekonomi ve yatırım alanında atılım yapma sözü veriyorum. Devlet müessesesinde yayılan yolsuzluklarla da mücadele edeceğim. Tüm Irak halkının güvenliğini sağlama ve kontrol dışı silahların devlet elinde toplanacağı vaadinde bulunuyorum. Irak’ın hem dış saldırılardan korunması hem de çekişme sahası olmaması için çalışacağım.”

Irak’ta, ekim ayında başlayan hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle Adil Abdulmehdi, 29 Kasım’da başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalmıştı. Irak Meclisi, 1 Aralık’ta Abdulmehdi’nin istifasını kabul etmişti.

Irak’ta Ekim 2016’da başlayan hükümet karşıtı protestoların artması sonucu, eski Başbakan Adil Abdülmehdi istifa etmek zorunda kalmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir