İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran İslam Cumhuriyeti 21 Şubat’ta Genel Seçimlere Gidiyor

İran İslam Cumhuriyeti’nin genelinde bu hafta cuma günü İslami Şura Meclis seçimleri ve bazı bölgelerde Rehberlik Bilgeler Meclisi arası seçimleri düzenlenecek.

11. Dönem İslami Şura Meclisi seçimleri 208 seçim bölgesinde ve 5. Dönem Bilgeler Meclisi ara seçimleri de Tahran, Fars, Kuzey Horasan, Rezevi Horasan ve Kum eyaletlerinde beş merkezde 21 Şubat Cuma günü düzenleniyor.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney dün Doğu Azerbaycan vilayetinden gelen binlerce vatandaşı kabul ettiği görüşmede, seçimlere katılımı, şer’i, milli ve devrimci bir vazife ve İranlı her bir ferdin sivil hakkı olduğunu belirtip, seçimlere “coşkulu katılım” ve “iyi seçim” gibi iki önemli unsura işaretle şöyle buyurdu: Seçim, genel bir cihat ve İlahi bir nimet ve sınavdır ki eğer halk azami şekilde katılırsa, İslam nizamının onur kaynağı olup, ülkeyi komplolar karşısında korur ve güçlü İran için zemin sağlar.”

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, dostlar ve düşmanların gözünün 21 şubat seçimlerinde olduğuna işaretle, düşmanları hüsrana uğratacak tek yolun İran’ın güçlenmesi olduğunu ve güçlü İran’ın simgelerinden birinin gereken yasaları çıkarıp, hükümetleri iyi yola yönlendirmekle ülkeye dokunulmazlık kazandırabilecek güçlü meclis olduğunu beyan etti.

Seçimlerle ilgili bugün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, halkın 21 Şubat seçimlerine coşkulu katılımı Amerika’yı öfkelendireceğini belirterek, İran milleti vahdeti ve birlikteliği ile Amerikalı yetkililere güçlü olduklarını göstereceklerini belirtti.

İslami Şura seçimleri için yarışan adaylar için seçim kampanyası bugün son buluyor. Bir hafta boyunca adaylığı onaylanan isimler kendi seçim bölgelerinde kendi program ve planları açıkladılar.

İran İslam Cumhuriyeti Anayası’sının 56. maddesi uyarınca seçim ve halkın oylarının esas alınması bir yasal hak olarak tanınmıştır.

İslami İran’da seçimler, tertip ve denetim olmak üzere iki rükun üzerine kuruludur. yasal merciler, sandıklara atılan oyların dikkatli ve özenli biçimde korunması gerektiğine vurgu yapıyor.

Bu bağlamda İçişleri Bakanlığı Tertip Komitesi ve Anayasayı Koruma Kullama Konseyi’nin üzerine bu bağlamda önemli görevler düşmektedir.

Bu bağlamda İçişleri Bakanlığı Anayasal ve seçim yasaları çerçevesinde bir takım tedbirler almış bulunuyor. Anayasayı Koruma Kollama Konseyi tam şekilde oylarla ilgilenip, işin sonunda seçimlerin sağlığını onaylıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir