Afganistanİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Cevad Zarif: ABD 19 Yıl Sonra Afganistan’da Zillet İçinde Teslim Oldu

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün gece twitterden gerçekleştirdiği paylaşımda, Afganistan’la ilgili Taliban ve ABD arasında barış anlaşmasının imzalanmasına işaretle, ’19 yıl aradan sonra ABD, zillet içinde teslim olmak zorunda kaldı’ dedi.

Fars haber ajansına göre Zarif, ABD işgalcilerinin kesinlikle Afganistan’a saldırmamaları gerektiğini belirterek, ”İster Afganistan, ister Suriye, ister Irak ya da Yemen’deki krizlerde ABD’nin parmağı var ‘ dedi.

ABD’nin eninde sonunda bölgeden çekilmek zorunda kalacağını belirten Zarif, ‘Ama bu çekilme arkasında dev bir yıkımı da bırakacak’ dedi.

ABD ve Taliban arasında 1 yıldır yapılan yoğun görüşmeler sonucu taraflar cumartesi günü  Katar’ın başkenti Doha’da Afganistan’da savaşa son verilmesi için barış anlaşması imzaladılar.

ABD ve müttefikleri sözde terörle mücadele bahanesiyle 2001’de Afganistan’a saldırmış ve bu ülkeyi işgal etmişler ve Afganistan’da işgal, güvensizlik, uyuşturucu madde üretimi ve terör sorununun kat kat artmasına neden olmuştur. 

Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı da, ABD ile Taliban’ın imzaladığı barış anlaşmasıyla ilgili yayınladığı bildiride, “ABD’nin yasal olarak anlaşma imzalamaya veya Afganistan’ın geleceğini belirlemeye hakkı yoktur” ifadesini  kullandı.

Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İran, Afganistan’da barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunan her türlü süreci memnuniyetle karşılar ve Afgan tarafının liderliği doğrultusunda yürütülen barış sürecinde gösterilen çabaları destekler. İran İslam Cumhuriyeti, Afganistan’da kalıcı barış anlaşmasının yalnız ve ancak Taliban da dahil olmak üzere ülkedeki siyasi grupların katılımıyla ve komşu ülkelerin düşünceleri göz önünde bulundurularak diyalog yoluyla gerçekleşeceğine inanıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir