Tüm Haberler

Pompeo’dan İran’a Koronavirüs Şantajı

İran’da koronavirüsün yayılmasının ardından Amerika çifte standartlı bir siyaset izlemeye başlamıştır. Bir yandan İran’a yardım önerilerinde bulunduğunu iddia edip bir yandan da İran İslam Cumhuriyetini bu fırsatta baskı altına almak istiyor.

Her daim İran’a karşı maksimum siyaseti uygulamaya çalışan Trump hükümeti   İran’a koronavirüs ile mücadelede yardım konusunda bile şantajcı siyasetlere izlemeye başlamıştır. Amerika dışişleri bakanı Mike Pompeo  10 Mart Salı günü iki Tweet’i ile  İran cezaevlerinde koronavirüsün yayıldığını iddia ederek  sözde haksız yere cezaevine atılan Amerikanların bu mekanlardan serbest bırakılmasını istedi. Amerika dışişleri bakanı müdahaleci açıklamalarda  bulunarak   İran yargı sisteminden koronavirüs dolayısı ile İran’daki Amerikan mahpusları bırakmasını istedi. 

Pompeo  müdahaleci Tweet’inde şöyle yazdı: “Raporlar Covid-19’un   İran cezaevlerinde yayıldığını gösteriyor. Bu kaygı vericidir. İran İslam Cumhuriyeti ise  tüm Amerikan mahpuslarını bir an önce serbest bırakmalıdır. “

Aynı zamanda Amerika dışişleri bakanı Pompeo  Avrupalı ortaklarına da İran’a koronavirüs hususunda her türlü yardımı şartlandırmaları gerektiğine dair de sinyaller verdi.   Mike Pompeo şöyle yazdı: “İran’a koronavirüs hususunda yardım etmek isteyen her ülke   İran’ın da karşılıklı insanlık girişiminde bulunmasını istemeli . Bu çerçevede tüm yabancı ve çifte vatandaşlı mahpuslar serbest bırakılmalı. “

Böylece Trump hükümeti bir kez daha insanlık dışı bir harekette bulunarak   İran’a koronavirüs ile mücadele için verilecek ilaç ve tıbbi yardımlarını bile siyasi bir konuya şartlandırmıştır. Pompeo ise  daha önce  sözde yanlış olarak rehin tutulup hapse atılan Amerikanların Trump hükümetinin öncelikli konusu olduğunu söylemiştir. 

Pratikte geniş çaplı yaptırımları ile İran milleti karşısında ağır yaptırımlar uygulayan Trump daha önce de  İranlılara koronavirüs konusunda yardım etmeye hazır olduğunu ileri sürmüştür. Halbuki onun talimatı ile uygulanan yaptırımlar  İran halkının koronavirüs ile mücadelesi yolunda engeller oluşturmuştur. 

Massachussets eyaletinden senatör Elizabeth Warren ise  Washington’un İran’a karşı yaptırımlarının İran’daki hastaların ve koronavirüs ile mücadeleyi kötü yönde etkilediğini söyledi. 

Şimdi de Amerika dışişleri bakanı Pompeo’nun koronavirüs konusunda yardım vermeyi şartlandırması Amerikanların yardım iddialarının da yalan olduğu sırf bir oyun olduğu ve gerçek dışı bir iddia olduğu ortaya çıktı. 

Bu arada bir diğer husus da Pompeo’nun İran’daki Amerikan mahpusların koronavirüs bahanesi ile serbest bırakılmalarını istemesidir. Bu ise açık bir şekilde İran yargı sistemine müdahale sayılır. 

Burada sorulması gereken asıl soru ise Trump hükümetinin  koronanın hızlı yayılmasına rağmen  Amerika hapishanelerindeki yabancı mahpusları serbest bırakıp bırakmadığıdır. Acaba İran da Amerika hapishanelerindeki kendi vatandaşlarının serbest bırakılmasını isterse Trump hükümeti buna onay verecek mi.    Bu soruların cevabının olumsuz olduğu aşikardır.    Gerçekte Amerika kendini üstün görmesinden dolayı diğer ülkeleri aşağılamaya çalışıp tek taraflı tavizler kazanmak istiyor. Bu çerçevede karşı tarafa taviz vermemeye de vurgu yapıyor. 

Bir başka önemli nokta da  diğer ülkelerin Trump’ın zorbalığından haberdar olması ve onun insanlık dışı yaklaşımlarının herkesçe bilinmesidir.  Kuşkusuz  İran’a koronavirüs ile mücadelede tıbbi yardımda bulunanlar  Washington’un insanlık dışı istekleri ve taleplerine aldırmayacaklardır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir