Bilim & Teknolojiİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran Savunma Bakanlığı’nın Yeni Tehditlere Göre Modern Savunma Teknolojisi

Yarından itibaren başlayacak olan hş yeni yılda İran İslam cumhuriyeti savunma bakanlığının en önemli önceliklerinden biri, gelecek tehditlere göre yeni ve modern teknolojilere ulaşmaktır.

İran İslam cumhuriyeti savunma bakanı tuğgeneral Emir Hatemi dün bu önceliğe işaretle Amerika siyasetlerinin her zaman İran’ın caydırıcı gücünü azaltma olduğunu belirtti.


İran savunma bakanı Amerika’nın devrim muhafızları Kudüs gücü komutanı korgeneral Kasım Süleymani’ye terör saldırısı düzenleyerek şehit etmesi hedefinin kendisinin bölgede varlığını sürdürmek ve İran’ın caydırıcı gücü ve bölgedeki nüfuzunu azaltma doğrultusunda olduğunu belirterek, “Halkın sahnede hazır bulunması ve devrim muhafızların füzeli karşılığı, Amerika ve sömürgecilik düzenin boş heybetini yok etti ve İran’ın iktidar ve savunma gücünü dünyaya daha da ispatladı” dedi.


Amerika 3 ocak 2020 tarihinde İran halkın iktidar sütunlarına darbe vurmak hedefi ile bir terör saldırıda, Irak hükümetinin resmi davetlisi olarak Irak’a giden devrim muhafızları Kudüs gücü komutanı korgeneral Kasım Süleymani ve ona eşlik eden silah arkadaşlarını şehit etti. 


Amerika’nın bu kalleş saldırı ve cinayetine misilleme olarak İslam inkılabı muhafızlar ordusu 8 ocak tarihinde 13 füze ile Amerika’nın Irak’ta Anbar ilinde Ayn el Esad hava üssünü hedef aldı. 


Savunma gücü, düşmanın askeri tehdit ve eylemlerine karşılık vermek için başlıca bileşenlerden biridir. Bu stratejik ilkeye göre İran İslam cumhuriyeti silahlı güçleri, ülkenin savunma kapasitesi ve önleyici gücünü, maruz kaldığı tehditlere orantılı olarak yükseltiyor.
Bu zaruret nedeni ile İran savunma bakanı, sürekli yeni ve modern teknolojiye ulaşma zaruretine vurgu yaparak, savaş ve savunma alanlarında silahlı güçlerin en yüksek ve ileri düzeye götürülmesi gerektiğini, tetkik çalışmalarla silahlı güçlerin gerekli ve çeşitli taktiklerin gerçekleştirilmesine çalışılmasının altını önemle çizdi.


İslam inkılabı rehberi ve başkumandan Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney geçen aylarda İran hava kuvvetleri ve hava savunma kuvvetleri personeli ve komutanları ile görüşmesinde İran’ın tüm alanlarda ve özellikle savunma alanında güçlenmesi gerektiğine işaretle “savaşın olmaması ve tehditlerin bitmesi için güçlenmek gerektiğini” söyledi.


Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney ayrıca zayıf olmanın düşmanı her türlü eyleme teşvik ettiğine işaretle, “ biz hiçbir millet ve ülkeyi tehdit peşinde değiliz, biz ülkenin güvenliğini korumaya ve tehdidi önlemek peşindeyiz” dedi.


İran İslam cumhuriyetinin siyaseti, savaş ve gerginlikten uzak durmaktır, fakat saldırganlar, teröristler ve güvenlik ile istikrarı bozanlara ve tehditlere karşı güçlü ve pişman edici karşılık verir.
Savunma bakanı tuğgeneral Emir Hatemi’nin de vurgu yaptığı konu, İran’ın güvenlik ve savunma gücü konusunda kimseden izin almaya ihtiyacı olmaması, caydırıcı gücünü ise tehditlere orantılı olarak arttıracağıdır.


Hali hazırda İran İslam cumhuriyeti silahlı güçleri çeşitli savunma alanlarında kaydettiği ilerlemelerle, çeşitli askeri kurumların araştırmalarına göre caydırıcı güce sahiptir. 


Amerikalı bir kurum olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü yayınladığı bir raporunda İran’dan en büyük ve en çeşitli balistik füzelere sahip olan bir cephane olarak söz ediyor.


Savunma bakanı tuğgeneral Emir Hatemi’nin de daha önce belirttiği gibi, “… Bazıları İran ile tehdit dilinden konuştukları müddetçe, İran savunma gücü temellerinin kuvvetlendirilmesi devam edecektir.”
Hiç şüphesiz askeri donanım gücünde her türlü zaaf ve güçsüzlük telafisi mümkün olmayan hasarları beraberinde getirebilir. Bu yüzden caydırıcılık üzerine kurulu olan İran savunma doktrini etkili ve aktiftir. İran düşmanlar ve saldırganlara karşı güvenlik stratejilerinde her zaman ve her yerde sadece kendi güvenliğini savunmakla kalmadığını üstelik bölgede istikrar ve güvenliği bozanlara karşı da şiddetle karşılık vereceğini göstermiştir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir