İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Bugün İran’da “İslam Cumhuriyeti Günü”

Bugün İran’da İslam Cumhuriyeti’nin büyük önderi İmam Humeyni’nin (r.a) resmi olarak ilan ettiği “İslam Cumhuriyeti Günü”dür.

11 Şubat 1979’da İslam Devrimi’nin görkemli zaferinin ardından İmam Humeyni’nin (r.a) daveti üzerine 30-31 Mart 1980 tarihinde ülkede İran İslam Cumhuriyeti Referandumu yapıldı. Halk oylamasında seçmenlerin yüzde 98,2’si İslam Cumhuriyeti’nin kurulmasına “evet” oyu verdi. Seçin sonucu belirlendikten sonra İslam Cumhuriyeti’nin büyük kurucusu İmam Humeyni (r.a) bugünü İslam Cumhuriyeti Günü ilan etti ve o günden bu yana İran halkı tarafından kutlanmaktadır.

12 Farvardin (Hicri Şemsi takviminin ilk ayı) İslam Cumhuriyeti Günü İran’ın en önemli tarihi günlerinden biridir. Halkın büyük çoğunluğunun “evet” oyu ile  ülkenin siyasal düzeni, 2500 yıl sonra mutlak monarşiden İslam Cumhuriyeti sistemine ve halk yönetimine geçti ve Şah rejimi karşıtı mücadele ve İran ulusunun “Bağımsızlık, Özgürlük ve İslam Cumhuriyeti” sloganı sonuca ulaşarak İslam Cumhuriyeti yönetimi kuruldu.

Yapılan referandumda İran halkı bilinçli bir şekilde sandık başına giderek ülkenin siyasi ve sosyal yapısını tamamen değiştirerek bağımsızlık ve özgürlüğe kavuşmuştur.

12 Farvardin gününde İran halkı, İslam Cumhuriyeti’nin, insanların maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik İslami yasalara ve öğretilerden ilham alarak, günümüz insanlara sosyal ve siyasi yaşamında yeni bir yaşam tarzı sağlamaya çalışan yeni bir hükümet sistemi olduğunu göstermiştir.

İran milleti, “Bağımsızlık, Özgürlük ve İslam Cumhuriyeti”nin kuruluşunun dördüncü on yılında İran İslam Devrimi’nin büyük mimarı İmam Humeyni ile İslam Devrimi şehitlerine bağlılığını yeniliyor ve “İslam Cumhuriyeti Günü’nü kutluyor.

“İslam Cumhuriyeti Günü” ilk kez, halk demokrasisi ile İslam kavramını birbirine bağlamıştır. Bu demokrasi, Batı kaynaklı demokrasi modellerine benzemiyor. Baskı araçları ve hatta özel teşvikler kullanmadan seçmenlerin gerçek katılımıyla kurulan yeni bir demokrasi modelidir.

Suudi Arabistan gibi bazı Arap ülkelerinde seçimler temel olarak anlamsızdır ve bazılarında ise sadece diktatörlere destek amaçlı formalite olarak yapılmaktadır.İran İslam Cumhuriyeti, tüm siyasi tanımlamalar ve modellerin aksine ülke ile yurt dışına ulusal ve İslami inançları kapsayan değerli bir paket sunmuştur.

Son 40 yılda, İran’daki iç sorun olarak sayılabilinecek herhangi bir siyasi veya sosyal olay, uluslararası arenada önemli bir odak merkezi haline gelmiş, çünkü bazı ülkeler her zaman İran İslam Cumhuriyeti’ni halk demokrasisi ve İslam arasında önemli bir bağ kurabilen eşsiz bir model olarak görmüştür.

İran’da seçim konusu Batı ülkelerdeki modellerden farklıdır. Batı anlamındaki seçimler yalnızca yönlendirilmiş demokrasinin özelliklerine dayanır. Halbuki İran İslam Cumhuriyeti ve liderleri, demokrasi ile halkın birbirinden kopmayacağına inanıyor ve iki kelimenin bitişik olarak kullanılmasına saygı duyuyor.

Fars Körfezi’ne kıyısı olan Arap ülkelerin çoğunluğunda siyasal literatüründe seçimler için bir kavram ya da kelime yoktur ve hatta siyasi sürecin en alt seviyelerinde bile görülemez. Bir kurum için sıradan bir yönetici seçimi, hiyerarşik yapı ve saltanat bağımlılıkları sürecine dayanır.

Çoğu Arap ülkesi yüzde 98 rakamını her zaman siyasi yapılarının göstergesi olarak benimsemiştir. Bu herhangi bir seçimde altın bir sayı olduğu anlamına geliyor. Fakat özgür seçimlerden yoksun olan Suudi Arabistan ve Bahreyn gibi ülkeler İran’daki seçimler hakkında büyük ölçüde haber ve analiz yayınlıyor. Neden İran’daki seçimler ABD başta olmak züere Batı ülkeleri ve bölgedeki ortakları için çok önemli ve İran’a karşı kara propaganda yürütülüyor?

Bu soruya tek ve özlü cevap, İslam Devrimi zaferinden önce ve sonra İran’ın birçok Arap ülkesinin aksine, otorite ve gücünü her zaman halk ve İslam’dan aldığı gerçeğinde bulunabilir. Birçok Arap ülkesi siyasi iktidar ve güçlerini Siyonist rejim ve Amerikalılar gibi yabancı unsurlardan alıyor. Ancak İran İslam Cumhuriyeti, siyasi, askeri ve sosyal kararlar için halk desteğinin çok önemli olduğuna inanıyor. Böylece çoğu zaman seçim gibi süreçte milletin iradesi tecelli ediyor.

Ulusal törenler ve İslami münasebetler ile seçimlere halkın büyük katılımı sadece İran İslam Cumhuriyeti’nin iç ve dış konularla ilgili tutumunu güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda İslami direniş ülkeleri ile bölge halkına güç ve umut verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir