İmam Ali Hamaneyİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’den İran Sağlık Bakanlığı’na Övgü

Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının İmamı Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney Pazar günü Sağlık Bakanı Said Nemeki’ye hitaben yazdığı mektupta, sağlık personelinin korona virüs salgını ile mücadelede sergiledikleri fedakarlıklara teşekkür ederek, İran’da korona virüs tarama işinin büyük bir başarı olduğunu vurguladı.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney mektupta ayrıca korona virüs salgını ile mücadelede gönüllülerin hizmetlerinden yararlanmanın da bu hastalıktan kurtulmaya büyük katkısı olacağını kaydetti.

Son günlerde ülkeyi saran korona virüs salgını ve toplumun yeniden genel sağlığına kavuşması için uygulanan programların öneminin bilincinde olan Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney, Sağlık Bakanı Said Nemeki’ye yazdığı mektupta korona virüs salgını ile mücadelenin devam etme zaruretine vurgu yaparak Allah tealadan sağlık personeline sağlık, sıhhat ve başarı dileğinde bulundu.

Ayrıca geçen pazar günü bir açıklama yapan Korona virüs salgını ile milli mücadele merkezi sekreteri Cemşidi, korona virüs taraması ve hasta tespit programı dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulama olduğunu, başka ülkeler çevreyi dezenfekte çalışması ve sosyal mesafeyi koruma gibi konularda iyi hareket ettiklerini, ancak insanları tek tek korona virüs taramasından geçirme programı şimdiye dek bir tek İran’a uygulandığını belirtti.

Cemşidi, 61 milyon vatandaş korona virüs taramasından geçirildiğini ve böylece 17 bin hasta tespit edilerek hastanelere sevk edildiğini, bu sayıdan 5 bin kadarı da hastanelerde gözetim ve tedavi altına alındığını  kaydetti.

Cemşidi, korona virüs tarama programı ile beraber vatandaşların bu hastalıktan korkuları da hafiflemeye başladığını belirterek hali hazırda İran’da bin hastane ve 140 bin yatak bulunduğunu, ayrıca 82 laboratuvar da korona virüs testi uyguladıklarını ifade etti.

Bu programın uygulanmasına paralel olarak hastaların erken teşhisi, hastalarla yakın temasta bulunanların tespit edilmesi, hastaları karantinaya almak ve tedavilerine başlamak gibi bazı önleyici tedbirlerin de uygulandığı belirtiliyor.

Yine Sağlık Bakanlığı silahlı kuvvetlerin yardımıyla sosyal mesafeyi koruma programını şehirler arası gereksiz seyahatleri engellemek ve zaruri olmayan bazı iş yerlerini kapatmak gibi tedbirleri uygulayarak korona virüs zincirini bir an önce kırmaya çalışıyor.

İran İslam Cumhuriyeti tıbbi açıdan büyük kapasitelere sahip olan bir devlettir. Hali hazırda da binlerce uzman hekim ve hemşire sağlık personeli ile birlikte korona virüs hastalarını tedavi etmeyi sürdürüyor.

İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani geçen Perşembe günü İslam İnkılabı Muhafızlar Ordusu’nun ülke genelinde başlattığı biyolojik savunma tatbikatı çerçevesinde Tahran’da kurulan iki bin yataklı sahra hastanesini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar silahlı kuvvetlerin iş birliği ile korona virüs salgını ile mücadele etmeye başladığını ve bu alanda birçok ülkeden önde hareket ettiklerini belirtti.

İran sağlık kurumu bundan önce de çocuk felci, kızamık, grip ve benzeri salgın hastalıklarıyla mücadelede yeteneklerini sergilemiştir. Ancak şimdi İran korona virüs salgını ile en ağır iktisadi yaptırımların altında bulunduğu bir sırada mücadele etmeye çalışıyor.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Pazar günü twitter hesabında yaptığı açıklamada, Amerika terör devleti İran’a karşı estirdiği terör ve suikast cinayetlerinden sonra şimdi daha da ileri giderek iktisadi savaş ve iktisadi terör estirdiğin ve bununla da yetinmeyerek tıbbi ve sağlık terörüne yöneldiğini belirtti.

Bu şartlarda İran’ın uluslararası camiadan beklentisi, Amerika’nın cinayetlerine eşlik etmemesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir