Bilim & Teknolojiİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran İslam Cumhuriyeti Bir Başarıya Daha İmza Attı!: İran’da Coronavirüs’ün Genetik Kodu Belirlendi

İran’da ilk kez, İranlı araştırmacılar koronavirüsün genetik kodunu ortaya çıkardılar.

İran Biyoteknoloji Derneği başkanı Sirüs Zeyneli, dün yaptığı  açıklamada, 4 bin çeşit korona virüsün Amerika’ya ait olduğunu belirterek, “İranlı araştırmacılar yaptırımlara rağmen bunu başarabildiler’ dedi.  

Zeyneli, korona virüsünün genetik mutasyonu konusuna atıfta bulunarak, “Bazıları virüsün İran’da mutasyona uğradığına ve sürekli değiştiğine inanıyordu, bunun da doğru olmadığı anlaşılmıştır’ dedi. 

İran Biyoteknoloji Derneği başkanı “Koronavirüs ile ilgili yapılan çalışmalar neticesinde, bir ilaç veya aşının üretilmesi halinde bunun bütün ülkelerde kullanılabileceğini, her millet veya ülke için özel bir aşı üretilmesine gerek olmadığının anlaşıldığını” söyledi.  //

“RNA” genetik yapısına sahip olan korana virüsün binlerce türü bulunuyor ve bunların her biri insanlar için son derece tehlikeli düzeyde hastalıklara ve sorunlara yol açıyor.

İlk kez Aralık ayında görülen ve “2019-nCoV” olarak adlandırılan virüs, Koronavirüs ya da Corona Virüsü adıyla biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 11 Şubat’ta koronavirüs kaynaklı hastalığa Covid-19 adını verdi. Daha sonra küresel salgın anlamına gelen “pandemi” olarak ilan edildi.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’un “korona”nın co’su, “virüs”ün vi’si ve hastalık kelimesinin İngilizcesi “disease” sözcüğünün d’sinden türetildiğini söyledi.

Koronavirusler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir