Dünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran’ın Uzaya Uydu Fırlatması, ABD ve Siyonist Rejimi Öfkelendirdi

Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Gücü dün başarıyla Nur-1 isimli askeri uyduyu Kasid isimli yerli roketle uzaya fırlatarak, bir ilke imza attı.

İran’ın bu başarısı başka başarılarında olduğu gibi yine ABD ve işgal rejiminin tepkisine yol açtı. 

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın dün sabah saatlerinde uzaya başarılı bir şekilde Nur uydusunu göndermesine sert tepki göstererek ‘ABD, İran’ı yakından gözetliyor’ dedi. 

Trump, dün basın toplantısında yaptığı açıklamada, bir muhabirin ‘Fars körfezi sularında Amerikan  askeri gemilerine yaklaşan İran hücumbotlarına  niçin ateş açılması emri verilmediğine dair bir soruya, İran hücum botlarının kabiliyetli olduklarını itiraf ederken, onların silahlarla donanımlı olduklarını söyledi. 

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan gemilerini açık denizlerde “taciz eden herhangi bir İran hücumbotunun” Amerikan donanmasınca vurulması talimatını verdiğini söyledi.

Trump, açıklamayı Çarşamba günü Twitter üzerinden yaptı. Trump’ın bu açıklaması, İran Devrim Muhafızları donanmasına ait 11 teknenin geçen hafta Fars Körfezi’nde ABD gemilerine yaklaşmasının ardından geldi. 

Trump’ın İran’a yönelik sert mesajı, İran Devrim Muhafızları’nın İran’ın ilk askeri uydusunu yörüngeye fırlattığını açıklamasından birkaç saat sonra geldi. 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Robert Lodewick de, İran’ın askeri uydusunun yörüngeye yerleşmesinin ardından ‘ABD İran’ın uydusunu gözetliyor’ iddiasını dile getirdi. 

Pentagon sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İran’ın halihazırda kıtalar arası füzeye sahip olmamasına rağmen ama Amerika karşısında stratejik amaçlı olarak bir uyduya sahip olmasının İran’ı balistik füze üretmeye sevkedeceği iddiasını dile getirdi. 

Terör rejimi İsrail dışişleri bakanlığı da yaptığı açıklamada, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun, ‘Nur’ isimli askeri uydunun ‘Kasid’  adlı uydu taşıyıcı roketle Kebir Çölün’den fırlatıldığını açıklamasına sert tepki gösterdi. 

Yer küreden 425 kilometre mesafedeki yörüngeye yerleşme etabı başarıyla sonuçlanan uydu, İran’ın yörüngedeki ilk askeri uydusu olma özelliği taşıyor. 

İran, ilk yerli üretim uydusunu Şubat 2009’da uzaya göndermişti.  

Terör rejimi İsrail dışişleri bakanlığı bildirisinde İran’ın bu girişimini kınarken, uluslararası toplumdan İran aleyhinde diplomasi yürüterek İran’ı kınamaları ve İran’ın bu girişimlerden elçekmesini sağlamaya çalışacaklarını iddia etti. 

İran’ın dün uzaya yerli askeri uydusunu göndermesi ve yörüngeye başarılı bir şekilde oturması ve sinyallerin gelmeye başlaması dünya basınında büyük yankı yaptı. Verilen haberlerde İran’ın uydu alanında büyük ilerleme kaydettiğine yer verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir