DünyaTüm Haberler

Joe Biden, ‘Soykırım’ İddialarıyla ABD’deki Ermeni Lobilerinden Kendisine Destek İstiyor

ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Donald Trump’ın rakibi olması beklenen Demokrat Partili Joe Biden, 1915 olaylarının yıldönümünde yaptığı açıklamada “Ermeni soykırımı” ifadesini kullandı.

Biden, başkan seçilmesi halinde “Ermeni soykırımını tanıyan kararı destekleme sözü veriyorum” dedi.

Demokrat Parti’nin başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, 1915 olaylarının yıldönümüne ilişkin açıklamasını Twitter’dan paylaştı. “Bugün, Ermeni halkının Metz Yeghern’de karşı karşıya kaldığı zulmü hatırlıyoruz. Seçilirsem, Ermeni Soykırımı’nı tanıyan kararı destekleme sözü veriyorum. Evrensel insan hakları bir numaralı önceliğim olacak” ifadeleriyle paylaştı.

Joe Biden yaptığı yazılı açıklamada, “1915’ten 1923’e kadar yaklaşık 2 milyon Ermeni toplu olarak tehcir edildi, bir buçuk milyon Ermeni erkek, kadın ve çocuk öldürüldü. Rum, Süryani, Keldani, Maruni ve diğer Hristiyanlar da hedef alındı. Bu korkunç ve sistematik imha kampanyasını asla unutmamalı ve bu konuda sessiz kalmamalıyız. Bu trajedi karşısında Ermeni halkının gösterdiği dirayete sonsuza dek saygı duyacağız” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump 24 Nisan’da Amerikan başkanlarının yaptığı geleneksel açıklamayı yineledi ve “Soykırım” demeyerek “Büyük Felaket” ifadesini kullandı. Trump bununla beraber “20. yüzyılın en büyük toplu katliamlarından biri” dedi.

Amerikan eski başkanı Barak Obama da, verdiği vaatlerin aksine hiç bir zaman 1915 olaylarını  ‘soykırım’ olarak nitelememişti.

Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Trump’a tepki gösterildi. 

Açıklamada “ABD Başkanı Trump’ın 1915 olaylarına ilişkin 24 Nisan 2020 tarihli açıklaması Ermenilerin dogma haline getirmeye çalıştıkları sübjektif anlatıyı temel almaktadır. İç siyasi mülahazalarla yapılan bu açıklamanın bizim için hiçbir geçerliliği yoktur. Açıklamada serdedilen iddiaları reddediyoruz” dendi. 

Türkiye hükümeti, ‘Soykırım’ nitelemesi yapılması halinde ABD-Türkiye ilişkilerinin geleceğinin tehlikeye düşeceği uyarısında bulunmuştu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir