Bilim & Teknolojiİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran’da Epilepsi (Sara) Hastalarının Tedavisi İçin Geliştirilen Bitkisel Bir İlaç Başarıyla Denendi

İran’da Epilepsi’ye (Sara) karşı ilk bitkisel bir ilaç başarıyla denendi.

İranlı bilim insanları yıllar süren çalışma ve fedakarlık sonucu hayvanlar üzerinde denedikleri ve insan üzerinde de başarıyla test ettikleri (Sara) Epilepsi hastalığına karşı ilk bitkisel ilacı görücüye çıkardılar.

İlacın mucidi Rıza Mazlum Farsibaf, İRNA ajansına yaptığı açıklamada, sözkonusu ilacın İran içinde ve dışında benzerinin olmadığını belirterek, bu ilacın bitkisel olmasının en önemli özellik olduğunu söyledi.

İranlı bilim insanı, sözkonusu bitkisel ilacın hasta kişide Epilepsi (Sara) dönemini azalttığını ve aynı zamanda bu bitkisel ilacın yan etkisinin de olmadığını söyledi.

Halk arasında “sara hastalığı” olarak da epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerin anormal elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkar. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 1’inin epilepsi hastası olduğu biliniyor.

Sara (Epilepsi), kronik bir hastalıktır. Doğum sırasında ya da daha sonra herhangi bir nedenle beyin hasarı yaşayan kişilerde gelişir.

En bilinen şekliyle epilepsi nöbetleri ile kendini belli eder. Epilepsi nöbetleri, ani şekilde ortaya çıkar ve beynin tümüne ya da belirli bir bölümüne yayılır. Nöbet tipleri beynin hangi bölgesinde başladığına göre değişir. Bazı epilepsi nöbetinde bilinç kaybı, kontrolsüz vücut harekeleri olabileceği gibi, bazı nöbetlerde belirtiler silik hissedilir.

Çoğu nöbet 30 saniye-2 dakika arasında sürer. Beş dakikadan uzun süren bir nöbet varsa acil tıbbi yardım alınması gerekir.

Bazı epilepsi nöbetleri; uyuşukluk, hantal davranışlar, garip tat ve kokular alma,   bozulan zaman ve mekan duygusu, az konuşma ve çok yavaş hareket etme şeklinde de ortaya çıkabilir.  Çoğu zaman, hastalar meydana gelen nöbetin sadece kısmen farkındadır.

Epilepsi hastalığı tanısı koymak için kişinin en az iki kez nöbet geçirmiş olması gerekir. Beyin travmaları, tümörler vb. beyinde hasara neden olacak durumlar bu hastalığa olabilir. Genetik etkenler de hastalıkta rol oynar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir