İmam Ali Hamaneyİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının İmamı Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in Liderliğine Kısa Bir Bakış

İran milleti ve İslam dünyası 1989 yılında İmam’ını ve büyük bir lideri kaybetti.

İran İslam Cumhuriyeti nizamının büyük kurucusu Hazreti İmam Humeyni -ks- eşine ender rastlanan bir önderdi ve İslam tealiminden kaynaklanan tavsiyeleri ile fasık ve despot şah rejiminin nasıl devrilebileceğini insanlara gösterdi. İmam -ks- ayrıca on yıl boyunca İran İslam Cumhuriyeti nizamını en zorlu şartlarda yönetti ve dini ve ilahi liderlikten en güzel örneği sergiledi.

İmam Humeyni’den -ks- sonra Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney aynı tedbir ve aynı salabetle İslami nizamın başına geçti.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in liderlik mevkiine geldiği ilk günlerde ve yıllarda bir çokları kendisi Hazreti İmam Humeyni -ks- gibi ülke yönetiminde önemli rol ifa edebileceğine ve düşmanların komploları ve İslam inkılabını bekleyen hadiselerin fırtınalarına karşı durabileceğine inanmıyordu. Birçok uluslararası uzmana göre İslam inkılabı Hazreti İmam Humeyni’den sonra yok olma sürecine girmişti. Associated Press, İmam vefat edince şöyle yazdı: Ayetullah Humeyni’nin gidişi ile beraber İslam inkılabı sona erdi.

Ancak uzmanların ve politikacıların bu yorumlarının yanlışlığını anlamaları pek uzun sürmedi. Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney ülkenin en üst düzey yetkilisi olarak halkla kopmaz ve sağlam bağlar kurmayı ve Hazreti İmam Humeyni’nin -ks- ülkü ve hedefleri tüm işlerin başına yerleştirmeyi başardı.

İnkılabı yönetmenin başına geçen Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney halka hitaben ilk konuşmasında şöyle dedi:

Biz İslam, Kur’an’ı Kerim ve Müslümanların izzet yolu olan İmam Humeyni’nin -ks- yolunu sürdürmek için Allah ile ahit yaptık ve İmam tarafından belirlenen hiç bir ülküden vazgeçmeyeceğiz.

Aslında Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in o gergin ve isyan dolu günlerde düşmanları hüsrana uğratmakta rolü çok belirleyici oldu. İnkılabın seçkin lideri hikmetli ve tedbirli tutumu ile kaygılı ve muzdarip gönülleri ustaca güvenli sahile yönlendirdi ve topluma neşe, umut ve mutluluk ruhu kazandırarak şayeste bir lider olduğunu tüm dünyaya ispat etti.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney İslam inkılabı zafere kavuşmadan önce de mücadele sürecinde uzun bir mazisi vardı. Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney seçkin bir hatip ve yazardı ve Hazreti İmam Humeyni’nin -ks- hedeflerinin gerçekleşmesi için büyük emek harcadı. Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney yaşamını mücadele ile geçirdi ve bu sürecin zorluklarını ve meşakkatlerini en iyi bilenlerdendir. Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney kültürel ve siyasi meseleleri ve bu alanların önde gelenlerini de bilen biriydi.

Öte yandan İslam inkılabından sonra da Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney nizamın cumhurbaşkanlığı gibi çeşitli mevkilerinde göre yaptığı için ülkenin meselelerini ve uluslararası konuları çok iyi biliyordu.

Hazreti İmam Humeyni -ks- İmam Hamanei’yi insanlara hizmet etmeye layık biri olarak bilir ve şöyle buyurmuştu: bence dünya genelinde tüm cumhurbaşkanları ve liderlerin arasında sayın Hamanei gibi İslam’a bağlı  ve kalben millete hizmet etmek isteyen birini bulamazsınız.

Aslında İslami devlette lider dini, zamanı ve güncel konuları bilen, takvali ve kesin tavırları biridir ve genel politikaları esas kaynağa göre, yani İslam tealimine göre belirler. Ülkede nerede komplike sorunlar işlerin ilerlemesini engelleyecek olursa lider, doğru ve yerinde karar veren referans olarak hemen çözüm yolu üretir. Nitekim eğer İslami hükümette liderlik ve veliyyi fakih meselesi gözardı edilecek olsaydı, dinin toplumu yönetmekte en üstün yetenekleri de anlaşılmayacaktı

İslam dini bir dizi inançlar, ahkam ve öğretileri içerir; anca dini tealimde sosyal ve siyasi konuları birbiriyle koordineli hale getiren ve insanların yaşamında uygulayan şey, İslami liderin önemli rolüdür. Bu yüzden son dönemde ve özellikle son yıllarda küresel istikbar İslam inkılabı ile düşmanlığını en çok İslami nizam ve lideri üzerinden gütmeye çalıştı.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney bu mevkiye geldikten sonra ülkenin tüm boyutlarda bağımsızlığına vurgu yaptı. Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney hatta kültürel istiklali siyasi ve iktisadi istiklalden daha önemli olduğunu belirterek sürekli de iktisadi tam istiklal noktasına kavuşmaya vurgu yaptı.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney bu doğrultuda ne Doğu ne Batı politikası, mustazaflara ve mahrum kesimlere destek, İslam dünyasında vahdet ve dayanışma, genç yeteneklere destek ve genç kuşağı geliştirmeyi sorumluluk döneminin en önemli öncelikleri olarak belirledi.

Öte yandan Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney bilim ve teknoloji alanlarının da yolunu açmaya büyük özen gösterdi. Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney bilim en başta iktidar getirdiğini vurguladı ve bu yüzden gençleri dünyada yeni bilim ve teknolojileri öğrenmeye teşvik ederek genç yeteneklerin keşfedilmesine özen gösterilmesini istedi ve bilimsel kurumlara maddi manevi her türlü desteği vermekten çekinmedi.

Bugün Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in bilim ve teknoloji alanlarına gösterdiği ilgi sayesinde İran nükleer bilim ve teknolojilerde, hava uzayda, tıp, biyo teknoloji, nano teknoloji ve kök hücre gibi dünyanın en yeni bilimsel ve teknolojik alanlarında adını zirvelere yazdırdı.

İran’ın nükleer teknoloji alanında kazanımları İsfahan, Natanz, Arak, Benderabbas ve Fordo’da büyük nükleer tesisler, uranyum zenginleştirmede kullanılan yeni kuşak santrifüjler, Arak ağır su tesisleri ve benzeri kazanımlar oldu. Tüm bunlar İranlı genç bilim adamlarının Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in önderliğinde sergiledikleri başarıların ürünüdür ve hür ve bağımsız bir millet irade ettiği takdirde sultacıların tekelinde bulunan tüm teknolojilere kavuşacağını ve bu tekelleri kırabileceğini göstermektedir.

Şimdi ise Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in korona virüs macerasında nasıl davrandığı da ilginçtir. Telekonferans aracılığı ile mesaj yayımlamak ve sağlık personeline moral vermek, tıp bilimleri akademisi Başkanı ile görüşmek, liderlik kurumunun tüm alt kurumlarını sağlık bakanlığına yardım etmek üzere seferber etmek, sağlık protokollerine titizlikle uymak, vatandaşlara da bu protokollere uymayı tavsiye etmek, sorunların çözümünde Allah’a yönelmek ve maneviyatı önemsemek, Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in bu ölümcül salgına karşı tedbirlerinin küçük bir bölümüdür.

Sağlık Bakanı Said Nemeki, Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in bakanlığa korona virüs salgını ile mücadelede verdiği desteği ve uyguladığı tedbirlere işaretle şöyle diyor:

Biz en güçlü ve en bilimsel desteği İmam Hamanei’den gördük. İslam İnkılabı Lideri İmam Hamanei’nin güzel varlığı nizamın en büyük sermayesi ve çatısı ve bu zorlu günlerde bana en çok moral veren şeydi. Bu büyük insan yüce anlayışı ile bizim yanımızda yer aldı; sağlık tedbirlerinin uygulanmasını gerektiğini vurguladı ve bu, gerçekten muhteşemdi.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in ilginç özelliklerinden biri de, seçkin bir İslam bilgini veya profesyonel bir politikacının pek ilgilenmediği gibi gözüken durumlara da hakim olmasıdır.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney Fars şiiri ve edebiyatı ile çok yakından ilgileniyor ve bazen şairlerle düzenlediği oturumlara katılıyor. Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney divan şiirine de çok iyi biliyor, ayrıca kendileri de şiir yazıyor ve yine şairlerle sohbet etmekten büyük zevk alıyor.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney başka sanat dallarında da adeta bir uzman gibi görüş beyan ediyor. Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney spor yapmayı de ihmal etmiyor ve günlük egzersizlerin yanı sıra arada bil Alborz dağlarında yürüyüş yapıyor.

Bu denli duygusal, manevi ve narin ruhlu bir insan, ülkenin ve İslam dünyasının izzetini savunma meselesi söz konusu olunca, adeta sarp ve aşılmaz dağlar gibi düşman karşısında duruyor ve büyük bir salabetle onları eziyor.

Amerika’nın Stanford üniversitesi milli güvenlik meseleleri uzmanı bir makalesinde Batı’nın yaptırımları ve İran İslam Cumhuriyeti’ne baskıların arttırılmasına işaretle şöyle diyor: Ayetullah Hamanei bu tür baskılara karşı teslim olmaz.

Bugün İran milleti Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in hikmetli ve tedbirli önderliği ile başta ABD olmak üzere düşmanların her türlü tahdidine karşı büyük caydırıcı güce kavuşmuş ve gücün temel bileşenlerini elde ederek küresel bir güç olma eşiğine gelmiştir.

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney İran’ın inkılapçı toplumunu 31 yıl yönettiği yıllardı tedbirli, muktedir ve keskin bakışlı bir lider olduğunu ve İran milleti ona Hazreti İmam Humeyni’nin -ks- halefi olarak dayanabileceğini ispat etmiş bulunuyor.

Bugün İslami İran’ı yakından görenler de Hazreti İmam Seyyid Ali Hamaney’in akılcı tedbirleri sayesinde İran milleti kalkınma ve ilerleme alanında büyük adımlarla ilerlediğini ve iç ve dış meydanlarda büyük başarılar elde ederek yoluna devam ettiğini itiraf ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir