FilistinTüm Haberler

Hamas’ın Siyonist Rejim İle Mücadele İçin Geliştirdiği Dört Aşamalı Yeni Stratejisi

Filistin İslami Direniş Hareketi-HAMAS siyasi bürosu başkanı İsmail Heniye Siyonist Rejim İsrail ile dört aşamalı stratejisini açıkladı.

Amerika başkanı Donald Trump  28 Ocak tarihinde ırkçı Yüzyılın Anlaşması projesini tanıtmasının ardından  Siyonist Rejimin yayılmacı ve işgalci siyasetleri de kabarmış oldu ve daha da alenileşti.  Bu doğrultuda Siyonist Rejim başbakanı Binyamin Netanyahu ve Benny Gantz, İsrail koalisyonunu oluşturan taraflar olarak geçen Nisan ayının sonlarında  Batı Şeria’nın bazı bölümlerini işgal topraklarına ilhak etme kararından söz edip ilk adımda bu kararı uygulayacaklarını açıkladılar. 

Farklı Filistinli gruplar ise  şimdiye dek   ırkçı Yüzyılın Anlaşmasına karşı çıkarak   belli stratejiler de sundular. Bu çerçevede İsmail Haniye de  Siyonist Rejim işgalciliği ile mücadele etmek için dört aşamalı kapsamlı bir  strateji açıkladı. 

1 – Bu stratejinin ilk aşaması  Oslo anlaşmasından çıkmak ve  bu anlaşmadan doğan taahhütlere son vermekti.  Bu öneri ise daha önce Filistin Özerk Teşkilatı başkanı Mahmut Abbas tarafından da önerildi.  Filistin Özerk Teşkilatı başbakanı Muhammed Eştiyye bile bu durumu  Siyonist Rejim’e bildirdi.  Aslında Yüzyılın Anlaşması ve Batı Şeria’nın bazı bölümlerinin  ilhak edilme planı   Siyonist Rejim ile uzlaşma stratejisinin açık yenilgi aldığını gösteriyor.  Zaten Oslo anlaşmasından çıkmak da bu rejim ile tüm uzlaşmaların sonlanması anlamına geliyor. 

2 – HAMAS’ın belirlediği dört aşamalı stratejisinin ikinci aşaması ise  işgalci Siyonist Rejime karşı kapsamlı direniş projesinin çalıştırılması ve halk direniş güçlerinin güçlendirilmesi, medyatik, siyasi ve ekonomik en başta da silahlı direniş olmuştur.  Oslo anlaşmasının son bulması, direniş taleplerinin ve eğilimlerinin artması demektir.  Siyonist Rejim İsrail de  silahlı direniş karşısında ne denli kırılgan olduğunu göstermiştir.  Son on yılda silahlı direniş  Filistinli direniş gruplarının caydırıcılık gücünü arttırmıştır.  Mevcut koşullarda  silahlı direniş  Yüzyılın Anlaşmasına pratik olarak karşı çıkmanın tam örneğidir. Çünkü  Yüzyılın Anlaşmasının önemli eksen hususlarından biri de  Filistinlilerin tamamen silahsızlandırılmalarıdır.  Silahlı  direniş ayrıca  Siyonist Rejimin işgalci projelerinin  uygulanması yolunda da büyük bir engel sayılıyor.  Özellikle de Oslo anlaşması sona erdirilirse bu durum daha da anlam kazanacaktır. 

3 – İsmail Heniye’nin tanıttığı dört aşamalı stratejinin üçüncü aşaması ise   Filistin Kurtuluş Örgütü’nün yapısının revize edilmesidir. Öyle ki  tüm Filistinli İslami ve ulusal gruplarını kapsasın.  Bu durum ise yeniden Filistin milletine yönelmesi demektir.  Bu öneri hayata geçirilirse   Yüzyılın Anlaşmasının  en büyük engellerinden biri olacaktır.  Şimdiye dek ise Filistinli gruplar  Yüzyılın Anlaşmasına karşı çıkmakta bir  bütün olduklarını  göstermişler. Bu gruplar  milli vahdet ve birliğe doğru hareket ederlerse  Yüzyılın Anlaşması ve Siyonist Rejim ile mücadeleye verilen destek de artacaktır. 

4 – İsmail Heniye’nin tanıttığı stratejinin dördüncü aşaması ise  Arap-İslam aleminde  Filistin’in savunulması için bölgesel koalisyonun oluşturulmasıdır.  Gerçekte  bu aşamada Filistin dışındaki aktörler rol alacaklardır. Ancak  görünen o ki bu durumun gerçekleşmesi zordur.  Çünkü kimi Arap ülkeleri  Siyonist Rejim ile ilişkilerini normalleştirmek için çaba gösteriyorlar. Zaten Yüzyılın Anlaşması ve Batı Şeria’nın eklenmesi hususu da bu ihanetten kaynaklanıyor.  Buna rağmen önemli olan nokta  Filistin’i savunmak üzere oluşturulacak bölgesel koalisyonun  Yüzyılın Anlaşmasına karşı olan İslami ülkeler tarafından oluşturulabilmesidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir