Batı AsyaTüm HaberlerYemen

Yemen Hizbullahı’nın Suud Rejimine Düzenlediği “4. Caydırıcı Operasyon”un Stratejik Sonuçları

Yemen silahlı kuvvetleri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri 23 Haziran Salı günü “Dengeleyici Dördüncü Caydırıcı” büyük operasyonun Suudi Arabistan’a karşı başladığını bildirdi.

İlk caydırıcı operasyon Ağustos 2019’da Suudi Arabistan’ın El Dammam bölgesine yapılan harekatla Arabistan topraklarının 1200 kilometrelik derinliğine düzenlenmişti. 

İkinci caydırıcılık operasyonu ise 2 Eylül 2019’da Suudi Arabistan’ın Bukayk ve Hurays’taki petrol tesislerine yapılmıştı ve Suudilerin petrol üretimini yüzde 50 kadar düşürmüştü. 

Üçüncü caydırıcı operasyon Şubat 2020’de düzenlendi. Bu kez Yemen halk komiteleri ve ordusu Kudüs isimli iki balistik füze, 12 adet Samâd 3 İHA  ile Zülfikar uzak menzilli balistik füzeler ile  ARAMCO şirketi ve Yenbu’daki önemli hedefleri isabetli bir şekilde vurdular. 

Şimdi de dördüncü caydırıcı operasyonda Yemen halk komiteleri ve ordusu füzeler ve İHA’lar ile Riyad’da bazı askeri mevzileri, Selman hava üssünü ve Suudi Arabistan savunma ve istihbarat bakanlığını hedef aldılar. Başka bir ifade ile  dördüncü caydırıcı operasyonda hem Suudi Arabistan’ın Yemen sınırları yakınında bulunan bölgeler hem de başkent Riyad’daki hedefler vuruldu. 
Bu büyük operasyon bir kaç boyuttan önem taşırken anlamlı mesajlar da içeriyor. 

İlk olarak Yemenliler Şubat 2020’den şimdiye dek 4 ay boyunca Suudi Arabistan’a geniş çaplı saldırılar düzenlemeyerek savaşın sonlanması ve ateşkesin sağlanması için iyi niyetlerini sergilediler.  Ancak Al-i Suud ateşkese uyma iddialarına rağmen günlük olarak Yemen’in farklı bölgelerine yönelik saldırılarına devam etti. 

Dördüncü caydırıcı operasyonu ise Yemenlilerin Al-i Suud’a karşı sabırlarının taştığını gösteriyor.  Bu yüzden, yapılan operasyon Al-i Suud’un son aylardaki cinayetlerine karşılık olarak sayılabilir.

Batı Asya meseleleri uzmanı Reza Mirabiyan ise bu hususta şöyle diyor:

Yemenlilerin son taarruzu, Suudilerin riyakar ve hasmane tavırlarına bir tepki idi. Suudiler görünüşte müzakere istiyorlardı ancak hep bombardımanlarına da devam ediyordu.

İkinci önemli husus dördüncü caydırıcı operasyonun Yemen halk komiteleri ve ordusunun Suudilere ciddi uyarı mahiyeti taşımasıdır.  Suudi Arabistan Yemen aleyhindeki saldırılarına ve de bu ülkenin topyekun kuşatmasına devam ederse Yemen halk komiteleri ve ordusu da Riyad’ın kalbine bile ağır darbeler indirmeye gücü yettiğini pratikte gösterecektir. 

Bu doğrultuda Yemen Ensarullah siyasi konseyi üyesi Muhammed el Bahiti dördüncü caydırıcı operasyonun Yemen’in taarruzdaki kapasitesini gösterdiğini belirtti.

Üçünü önemli husus, dördüncü caydırıcı operasyonun özellikle de Suudi savunma bakanlığı, istihbarat bakanlığı ve Selman hava üssüne saldırıların Yemen halk komiteleri ve ordusunun istihbari gücünü gözler önüne sermesidir.  Bu çerçevede Suudilerin istihbari zafiyeti ve kırılganlığı da daha net bir şekilde gün yüzüne çıktı.  

Mansur Hadi hükümetine yakınlığı ile bilinen Yemenli siyasi analist Adil El Musenna ise dördüncü caydırıcılık operasyonun Suudi Arabistan’da artık hiçbir noktanın güvende olmadığını ve Yemenlilerin Suudi Arabistan’da en stratejik noktalara bile saldırabileceklerini gösterdiğini söyledi. 

Dördüncü önemli nokta ise Yemen Ensarullah hareketinin Suudi Arabistan’a savaş maliyetlerini iyice arttıracak duruma gelmesidir.  Fırlatılan füzelerin isabetli olmadığını iddia eden Suudiler aslında dördüncü caydırıcı operasyonun etkisini azaltmak istiyorlar.  

Bu operasyon, Suudilere savaşı bitirmenin, savaşı sürdürmekten daha faydalı olacağını da göstermiş oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir