Dünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Musevi: İran’ın Aktif Diplomasisi, ABD’yi Bir Kez Daha Yenilgiye Uğrattı!

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD’nin İran’a karşı tarihi hezimetine değinerek, ‘İran’ın aktif diplomasisi, Nükleer Anlaşma’nın hukuki sağlamlığı ile birlikte ABD’yi kaçıncı defa yendi’ dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, twitter hesabından açıklama yapan Musevi, ‘BM’nin 75 yıllık geçmişinde ABD’nin bu kadar izole olduğu görülmemiştir. Bütün gezi, baskı ve mekik diplomasisine karşın ABD sadece küçük bir ülkeyi yanına çekebildi. İran’ın aktif diplomasisi, Nükleer Anlaşma’nın hukuki sağlamlığı ile birlikte ABD’yi kaçıncı defa yendi’ ifadesini kullandı.

ABD’nin İran’a yönelik silah ambargosunun uzatılması için BMGK’ye sunduğu karar tasarısı, bu konseye üye ülkelerin oyunu alamayarak, ABD’nin zorba diplomasisine yeni bir yenilgiyi ekledi.

ABD’nin İran silah ambargosunun uzatılması içni Güvenlik Konseyi’ne sunduğu karara Çin ve Rusya açıkça karşı çıkarken, Avrupalılar ile Bağlantısızlar Hareketi üyesi ülkeler de çekimser oy kullanarak, bir kez daha ABD’nin İran’a karşı diplomatik yenilgiyi tatmasına sebep oldular.

Yapılan oylamada 2 evet oyu kullanılırken, 2 hayır ve 11 çekimser oy kullanıldı.

İran’ın BM Daimi Tenmsilcisi Mecid Taht-ı Revançi konu ile ilgili İRNA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’a yönelik silah ambargosunun uzatılması için Güvenlik Konseyi’ne sunduğu karar tasarısının kabul görmemesini, bu ülkenin uluslararası arenada izole olduğu anlamına geldiğini belirterek, ‘Bu oylama, Washington’un tetik mekanizması ile ilgili iddiasının temelsiz olduğu anlamını da taşımaktadır’ diye konuştu.

BMGK’daki oylamanın ABD’nin tam izole olmuş bir ülke olduğunu gözler önüne serdiğine dikkati çeken Taht-ı Revançı, ‘Onlar vetoya gerek kalacağı propagandası yapıyordu, oysa bu oylamada vetoya bile gerek kalmadığı ve oy sayısının evet sonucu çıkması için yeterli olmadığı görüldü. Çin ve Rusya’ya da oylarından dolayı teşekkür ederim. Bu iki ülke yakın müttefiklerimizdendir ve onlarla çok güzel siyasi ve ticari ilişkilere sahibiz’ diye ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir