Batı AsyaFilistinTüm Haberler

İsmail Heniyye: BAE ve Siyonist Rejim Arasındaki Anlaşma ‘Yüzyılın Anlaşması’na Paraleldir

HAMAS’ın siyasi birim başkanı İsmail Heniyye, İstanbul’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ırkçı İsrail liderliğindeki bölgesel bir ittifak çerçevesinde varılan normalleşme anlaşmasının Filistin halkını sırtından vurduğunu ifade etti.

Bazı Arap ülkelerinin, Filistin meselesini ve halkını denklemin dışına çıkarmak için ABD’nin Yüzyılın Anlaşması planına paralel hareket ettiğini belirten Heniyye, söz konusu anlaşmanın daha fazla normalleşmeye kapı açacağı uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın sözde barış planının (Yüzyılın Anlaşması planı) Filistin meselesinin 3 temel ayağını ortadan kaldırmayı hedeflediğini kaydeden Heniyye şunları kaydetti:

“İlk olarak, Kudüs’ü İsrail’in bölünmez başkenti kabul ettiler ve siyasi denklemin hatta müzakere denkleminin dışına çıkardılar. İkinci olarak, Filistinlilerin dönüş hakkını yok saydılar ve bunu taraflar arasında görüşülmeyen bir mesele olarak kabul ettiler. Üçüncü olarak, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerini yasallaştırdılar.”

Bir ABD planı olan ilhak planının Filistin topraklarının yüzde 30-40’ının İsrail’e ilhakını öngördüğünü aktaran Heniyye, “Bu planların ne emrivaki yoluyla ne güç dengeleri ne de anlaşmalar kanalıyla hayata geçirilmesine izin vermeyeceklerini” ifade etti.

Heniyye, Yüzyılın Anlaşması planına “Filistinli gruplar arasındaki siyasi bölünmenin sona erdirilmesi, Arap ve İslam ülkeleriyle temasların artırılması, askeri başta olmak üzere her türlü direnişe başvurulması ve Filistin haklarından yana tavır sergileyen ve İsrail’in anlatısına karşı çıkan uluslararası toplum nezdinde harekete geçilmesiyle” karşı koyulması gerektiğini kaydetti.

Heniyye, Gazze’nin 2006’dan bu yana “siyasi düzeyde, demokratik seçimlerin sonuçlarının tanınmaması, insani ve ekonomik düzeyde ırkçı İsrail’in uyguladığı abluka ve askeri düzeyde de siyonist rejim İsrail’in saldırıları olmak” üzere üç boyutlu bir savaşa maruz kaldığını söyledi.

Heniyye, askeri boyutun amacının Hamas’a baskı kurarak onu kararlı duruşundan vazgeçirmek olduğunu ancak hareketin ilkelerine bağlı kaldığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir