İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Zülfikar-99 tatbikatında savaş uçakları denizdeki hedefleri imha etti

Zülfikar-99 askeri tatbikatı Sözcüsü Amiral Şehram İrani, savaş uçakları denizde belirlenen hedefleri başarı ile imha ettiklerini açıkladı.

Zülfikar-99 adlı askeri tatbikatın ana merhaleleri “Ya Seyidi Şüheda” parolası ile Perşembe günü başladı.

Tatbikatın ilerleyen aşamaları hakkında açıklama yapan tatbikat Sözcüsü Amiral İrani, hava kuvvetlerine bağlı F-4 avcı bombardıman uçakları uzun menzilli uçuş gerçekleştirerek, havada yakıt ikmali yaptıklarını belirtti.

Amiral İrani, F-4 uçakları daha sonra da güncelleştirilen ve havadan karaya fırlatılan füzelerle denizde tespit edilen hedefleri başarı ile imha ettiklerini kaydetti.

Zülfikar-99 askeri tatbikatı üç gün sürecek.

Zülfikar-99 Tatbikatı

İran İslam Cumhuriyeti ordusunun Hürmüz Boğazının Doğu sularında, Mekran sahilinde, Umman Denizinde ve Hint Okyanusunun Kuzeyinde tatbikatı düzenlenmektedir.

  İran İslam Cumhuriyeti ordusunun Züfikar-99 isimli tatbikatı  dün başlarken, üç gün boyunca devam edecek.   Bu askeri tatbikat  bilgi ve istihbarat toplama, taktik uygulama ve güç gösterisi olmak üzere üç aşamada düzenleniyor. 

  Su yüzeyinde ve su altında manevra gücüne sahip kimi deniz araçları özellikle de yerli imkanlar ile üretilen Fateh denizaltısı, uzun menzilli İran üretimi Simorg gibi İHA’lar  ve yerli füzeler Zülfikar-99 tatbikatı kapsamında yer almaktadır.  

İran İslam Cumhuriyeti ordusunun  Hürmüz Boğazının Doğu kısmında, Mekran sahilleri, Umman Denizi ve Hint Okyanusunun Kuzeyinde  düzenlenen ortak tatbikatın sloganı ise  “savunma gücü sayesinde istikrarlı güvenlik ” olarak seçilmiştir. Bu slogan aslında  İran’ın deniz güvenliğine hayati bir önem verdiğini ve deniz güvenliğini bir ilke olarak edindiğini gösteriyor.  

 İran İslam Cumhuriyeti ordusu  her daim  uluslararası sularda ve denizlerde etkinliğini ve işlevselliğini göstermiş ve uluslararası suların ve açık denizlerin  güvenliğinin gerçek savunucusu olduğunu ispatlamıştır.  İran İslam Cumhuriyeti ordusunun  Züfikar-99 tatbikatında yeteneklerini ve becerilerini başarılı bir şekilde sergilemesi ise   bölgesel kapasiteler sayesinde  istikrarlı güvenliğinin de sağlanabileceğini göstermiş oldu.  Bu çerçevede bölgedeki önemli su koridorları ve geçitleri bölgesel kapasitelerden yararlanılarak  temin edilebildiği görüldü ve ispatlandı. 

Bu alanda İran İslam Cumhuriyeti ordusunun düzenlediği  Zülfikar-99 ortak tatbikatı  komutanı  Tuğamiral Habibullah Seyyari şöyle bir açıklamada bulundu:”  Batı Asya bölgesi ve bu bölgede bulunan hayati ve stratejik  su koridorları ve geçitlerinin  güvenliği,  tüm bölge ülkelerinin katılımına paralel olarak  güvenliğin yerlileştirilmesine ve de  yabancıların bölgeye musallat olma ve bölgedeki varlıklarını önlemeye bağlıdır.  Bu çerçevede bölge dışı güçler bölge sularında bulunmamalıdırlar.  “

Bu çerçevede Hürmüz Boğazının  Fars Körfezi bölgesinde en stratejik su geçidi olduğu unutulmamalıdır. Hürmüz Boğazı  deniz ticareti alanında da önemli bir role sahiptir.   Bu su geçidinde istikrarlı güvenliğin sağlanması  uluslararası önemli bir geçitte  huzurun hakim olması demektir. Bu açıdan bu durum bölge ve dünya ülkelerinin de lehine olacaktır. 

 Bilindiği üzere dünya genelinde  yapılan ticaretin  yüzde 90 kadarı denizler üzerinden yapılmaktadır.  Böyle bir ortamda  her bölgenin ülkeleri  bölgesel deniz güvenliğinin sağlanmasından sorumludurlar.   Bu çerçevede  İran İslam Cumhuriyeti son kırk yılda   hem kendi iç savunma kapasitelerin  dayanarak   Batı Asya bölgesinde bulunan su geçitleri ve deniz koridorlarının güvenliğinin sağlanmasına bağlı kalmıştır ve bunu da bölge ülkelerinin işbirliği ile gerçekleştirilmesine vurgu yapmıştır. 

 Batı Asya ve Fars Körfezi bölgesine bölge dışı güçlerin ve yabancıların müdahaleleri de hep bu gerçeği yansıtmıştır.  Bölgesel güvenliğin sağlanması için bölge ülkelerinin işbirliği yapması ve iç ve yerli imkanlara dayanmaları şarttır.    Zaten yabancıların varlığı güvensizlikten başka bir sonuç doğurmamıştır. 

 İran İslam Cumhuriyeti ordusunun  askeri ve savunma kapasitesi ise  tüm bölge ve komşu ülkelere de güven vericidir.  İran İslam Cumhuriyeti ordusu işbirlikler ve savunma alanındaki deneyimlerini paylaşarak  bölge güvenliğini yerlileştirmeye hazırdır. Bu gelişme sayesinde  Batı Asya bölgesi sürekli olarak barış ve istikrara kavuşacaktır. 

İran’ın bu alandaki açık ve net yaklaşımından dolayı    Zülfikar-99 askeri tatbikatı gibi tatbikatlar   komşular ve bölge ülkeleri için hiçbir tehdit sayılmıyor. 

İran ordusunun Zülfikar-99 tatbikatının mesajı  bölge ve komşu ülkelere barış ve dostluk mesajı, bölge dışı, emperyalist ülkelere de  uyarı mesajıdır.  Zaten bölge dışı etkenler hep yanlış siyasetleri ile  stratejik Fars Körfezi bölgesini güvensizleştirmek istemişlerdir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir