Dünyaİran İslam CumhuriyetiLatin AmerikaTüm Haberler

Cevad Zarif Küba Devlet Başkanı ile Tahran-Havana enerji işbirliğini görüştü

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Küba ziyareti kapsamında bu ülkenin Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel ile bir araya gelerek, İki ülke arasındaki enerji ve petrol işbirliğini konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Küba ziyareti kapsamında bü ülkenin Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel ile görüştü.

Video Konferans yoluyla gerçekleşen görüşmede, taraflar Tahran-Havana siyasi ilişkilerin iyi durumda olduğunu vurgularken iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için mevcut kapasiteler hakkında konuştu.

Taraflar ayrıca kovid-19 başta olmak üzere aşı üretiminde işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

İki ülke arasındaki enerji ve petrol işbirliği de Zarif’in Küba Devet Başkanı ile yaptığı görüşmede ele alınan diğer konuydu.

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel de ülkesinin İran halkına yönelik ABD yaptırımlarına ve eylemlerine muhalefetinin yanı sıra İran’ın barışçıl nükleer enerjiyi kullanma hakkını vurguladı.

Zarif, Küba’daki tıbbi ve ilaç merkezinde incelemede bulundu

İran İslam cumhuriyeti dışişleri bakanı Küba’da iki tıbbi ve ilaç araştırma merkezi olan CEA ileri araştırma merkezi ve CIGB Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Merkezinde incelemelerde bulundu.

Dışişleri bakanı Zarif, Cuma günü Kübalı üst düzey yetkililer ile görüşmek üzere Havana’ya gitti.

Dışişleri bakanlığı enformasyon merkezinin bildirdiğine göre zarif Küba’da söz konusu iki tıbbi ve ilaç araştırma merkezindeki incelemeleri sırasında her iki merkezin başkanları ile başta Kovid 19 olmak üzere çeşitli aşıların üretimindeki ilerlemeler hakkında bilgi edindi.

Dışişleri Bakanı Zarif ve Kübalı mevkidaşı, iki ülkenin Filistin davasına desteği, enerji, nanoteknoloji ve biyoteknoloji alanlarında ikili işbirliğini konuştu.

Zarif ilaveten, Küba’da iki tıbbi ve ilaç araştırma merkezi olan CEA ileri araştırma merkezi ve CIGB Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Merkezini ziyaret ederek, her iki merkezin başkanları ile başta Kovid-19 olmak üzere çeşitli aşıların üretimindeki ilerlemeler hakkında bilgi edindi.

Küba Sağlık Bakanlığı sorumluları ve “Küba Bio-farma” merkezi müdürü de İran Pastör Enstitüsü ile işbirlikleri ve çeşitli aşıların üretimi konusunda bazı açıklamalarda bulundu. 

Yapılan görüşmelerde Kübalı taraflar İranlılar ile çeşitli uzmanlık alanlarında işbirliğine hazır olduklarını belirttiler.

İran İslam cumhuriyeti dışişleri bakanı Küba ziyareti öncesi Küba, Bolivya ve Venezuela’yı kapsayan Latin Amerika turu çerçevesinde Venezuela başkenti Karakas’ta temaslarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir