Dünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Cevad Zarif: ABD artık dünyanın tek hakimi olamaz!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, eğer Joe Biden Amerika devletinin uluslararası arenada başarılı olmasını istiyorsa, ülkesi artık dünyanın tek hakimi olmadığı gerçeğini kabul etmesi gerektiğini belirtti.

İran gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Zarif, Amerika’da başkanlık seçimleri ile ilgili gelişmelere işaretle, Donald Trump yönetiminin dış politikası Amerika’nın tarihi boyunca en başarısız dış politika olduğunu ve bu ülkeyi asi bir devlete çevirdiğini belirtti.

Trump’ın izlediği dış politikaların başkanlık seçimlerinde yenilgisi üzerinde tesirine işaret eden Zarif şöyle devam etti:

Maalesef Trump’ın dünya genelinde izlediği çok tehlikeli dış politikası, Amerika içinde yenilgisi üzerinde pek etkisi yoktu. Bu konu Amerika toplumunun belirlediği yönle ilgili önemli bir noktadır ve dünya için de tehlike çanları niteliğinde olmalıdır; zira Amerika toplumu radikalleşme eğilimi sergilemiştir.

Dışişleri Bakanı Zarif şöyle ekledi:

Avrupalı liderler Trump döneminden ders çıkarmış olmaları gerekir. Avrupalılar, ABD seçimlerinde dış politika önemli bir konu olmadığından, maslahatları ve geleceklerinin Washington’da belirlenmesine müsaade etmemeleri gerekir.

ABD Başkanı Trump’ın Bercam nükleer anlaşmasından çekilmesi ve İran’a azami baskı uygulama politikası başarısızlıkla sonuçlandığını kaydeden Dışişleri Bakanı Zarif, Joe Biden’in uluslararası arenada başarılı olması veya olmaması, kendisini ve Amerika’yı küresel gücün batıdan doğuya kaydığı gerçeği ile uyumlu hale getirmesi, ya da selefleri gibi bu yer değiştirmeyi engellemek için beyhude çaba harcamasına bağlı olduğunu kaydetti.

Amerika Bercam anlaşmasına geri dönmek için şart koyabilecek konumda olmadığını belirten Zarif şöyle dedi:

Amerika BM üyesi ve yine BMGK daimi üyesi olarak 2231 sayılı kararnameyi uygulamakla yükümlüdür. Eğer Washington bu kararnameyi uygular ve yaptırımları kaldırır ve İran’ın ekonomik faaliyetlerini engellemekten el çekerse, Tahran da Bercam’daki yükümlülüklerini yerine getirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir