Batı Asyaİran İslam CumhuriyetiSuriyeTüm Haberler

Suriye Dışişleri Bakanı ile görüşen Ali Şemhani: Siyonist rejim ile ilişkilerini normalleştiren liderlerin sonu Kaddafi gibi olacak!

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran’da bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile görüştü.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran’da bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile görüştü. Bu görüşmede karşılıklı ilişkilerin yanı sıra Suriye’nin son durumu, bölgesel ve küresel konular masaya yatırıldı.

İkili görüşmede İran ve Suriye arasındaki yüksek seviyeli stratejik ilişkilere atıfta bulunan Şemhani, Suriye’nin Siyonist Rejim’in yayılma politikası ile işgalciliğine karşı mücadeledeki önemli rolünü takdir ederek, Tahran-Şam ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

“ABD, Suriye’de ülkenin petrolünü yağmalamayı, Siyonist Rejim’in güvenliğini sağlamayı ve bölgede IŞİD’in terör hücrelerini güçlendirip yaymayı amaçlıyor” diyen Şemhani, Amerika’nın bölgedeki kötü varlığına son verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İşgalci Siyonist Rejim’in varlığının tehlikeli olduğuna dikkati çeken Şemhani, “Uluslararası toplum, huzur ve barış dolu bir dünya yaratmak için bu vahşi ve insanlık dışı rejimin eylemlerine kararlı biçimde karşı çıkmalı. Siyonist İsrail’in olmadığı bir dünya daha güvende olur” ifadelerini kullandı.

Şemhani, bögedeki bazı Arap ülkelerine seslenerek, “Rezillikle sahte Siyonist Rejim’le ilişkilerini normalleştiren ve ABD’nin planlarına hizmet eden bölgedeki bazı ülkelerin liderlerinin kaderi Kaddafi ve Ömer el Beşir’den daha farklı olmayacak.” açıklamasını yaptı.

Ali Şemhani, “İran İslam Cumhuriyeti, askeri saldırganlık ve terörizme karşı mücadelede Suriye halkını ve hükümetini asla yalnız bırakmayacaktır.” diye konuştu.

Faysal Mikdad da bu görüşmede Tahran-Şam ilişkilerinin gayet iyi seviyede olduğunu belirterek, ülkesinin tüm alanlarda İran’la ilişkilerini daha da geliştirmek istediğini kaydetti.

Mikdad ayrıca, İran İslam Cumhuriyeti’nin Suriye ile ilgili tutum ve desteğini takdir etti.

Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad, dün İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İslami Şura Meclisi Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ve İslam Devrimi Lideri Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti ile de bir araya gelmişti.

Velayeti: Suriye, direniş cephesinde önemli role sahip

İran İslam Devrimi Lideri Uluslararası İlişkiler Danışmanı Velayeti, resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran’a gelen Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile bir araya geldi.

Karşılıklı ilişkiler başta olmak üzere bölgesel ve küresel konuların ele alındığı görüşmenin gündeminde Şehit Mohsen Fahrizade de yer aldı.

Velayeti, İran-Suriye ilişkileri hakkında, “İki ülke arasındaki stratejik ilişkiler günden güne güçleniyor ve bu süreç iki ülkenin menfaatlerine hizmet etmektedir. Dolayısıyla bu konu  ciddi bir şekilde takip edilmesi  lazım.” dedi.

Suriye’nin direniş cephesinde belirleyici bir role sahip olduğuna dikkati çeken Velayeti, Suriye halkının direniş cephesindeki diğer ülkelerin de yardımıyla uluslararası komploları çöketmeyi başardığını söyledi.

Velayeti, 27 Kasım Cuma günü İranlı bilim insanı Mohsen Fahrizade’nin şehit düşmesine neden olan terör saldırısına ilişkin, “Hiç kuşkusuz bu kıymetli şehidin intikamını bazılarının sandığından daha erken alacağız. İran İslam Cumhuriyeti olarak ülke düşmanlarının huzur ortamında olmasına ve cinayetlerini sürdürmesine izin vermeyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Galibaf: Siyonist rejim bölgede varolduğu sürece kalıcı güvenlik sağlanamaz

İran İslami Şura Meclisi Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, Siyonist rejim İsrail’in Amerika’nın desteği ile bazı İslam ülkeleri ile ilişkilerini normalleşmek istediğini belirterek, Siyonist rejimin bölgede varlığı olduğu sürece kalıcı güvenlik sağlanamayacağını söyledi.

Galibaf, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad ile Tahran’da yaptığı görüşmede, iki ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerinin gelişmesi gerektiğini belitti.

Galibaf, iki ülke ilişkileri için istişarelerin artması ile daha fazla gelişmesi gerektiğini belirterek,  iki ülke düşmanlarının İslam ülkelerinin bağımsızlık, izzet ve ilerlemesini istemediklerini söyledi.

Galibaf, İslam ülkelerinin Siyonist rejimle ilişkilerinin normalleşmesi karşısında durmaları ve bunu tüm dünyaya ilan etmeleri gerektiğini belirtti.

Şehit general Kasım Süleymani’nin bölge güvenliğine katkılarına değinen Galibaf, ”Suriye, Siyonist rejim aleyhindeki direniş cephesinin ön hattındadır  ve İran’ın direniş cephesi ve Suriye’ye desteği devam edecektir.” dedi.

Galibaf, iki ülke parlamentoları arasında ilişkilerin gelişmesine de vurgu yaptı.

Suriye dışişleri bakanı Faysal Miktad da, İran’ın Suriye devleti ve milletine düşmanlar karşısındaki desteklerinden dolayı teşekkür ederek, Suriye devleti ve milletinin hiçbir zaman İran’ın maddi ve manevi desteklerini unutmayacağını söyledi.

Miktad ayrıca İran’ın nükleer ve savunma programı alanında önemli simalarından bilim insanı Fahrizade’nin terör yoluyla şehit edilmesini kınayarak, şehit Süleymani ve Fahrizade’ye yönelik terör saldırılarının gerçekte terörün hamileri olarak Amerika ve siyonist İsrail’in gerçek çehrelerinin bir daha görülmesine vesile olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir