FilistinTüm Haberler

Terör Rejimi İsrail’in ablukası altındaki Gazze’de ekipman yetersizliği nedeniyle koronavirüs teşhisi durduruldu

Terör rejimi İsrail’in muhasarasındaki Gazze Şeridi’nde Koronavirüs vakalarının hızla arttığı, tıbbi malzeme sıkıntısından Korona testlerinin durduğu bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve BM’den tıbbi malzeme yardımı isterken, Filistin yönetimi acil eylem çağrısında bulundu.

Hamas tarafından yönetilen Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilileri, salgının hızla yayıldığı İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde yetersiz tıbbi ekipmandan dolayı daha fazla koronavirüs testi yapamayacaklarını söyledi. Bölgedeki COVID-19 testlerini analiz edebilen tek laboratuvarın tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle çalışmalarını durduğunu açıklayan Bakanlık, gerekli ekipmanın sağlanması için acil eylem çağrısında bulundu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler ve Filistin Yönetimi’nden Gazze’ye acilen tıbbi malzeme göndermesini istediğini söyleyen laboratuvar müdürü Ameed Mushtaha, “Son dört gündür hiçbir test malzemesi alamadık” dedi. Ancak, test malzemesi için kendisine başvurulan Filistin Yönetimi de yeterli tıbbi ekipmana sahip değil. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, vaka sayısı artmaya devam ederse Gazze’deki sağlık sisteminin çökebileceği konusunda uyardı.

AFP’ye konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Bassem Naim, yetkili makamların genellikle 75 bin ve 100 bin dolar arasında değişen bir maliyetle günde 2 bin 500 – 3 bin test yaptıklarını söyledi. Aynı zamanda eski sağlık bakanı olan Naim, “Gazze halkının hayatını kurtarmak ve krizi kontrol altına almak için acil önlemler alınması gerekiyor” dedi.

Mısır’da Sisi’nin 2013’te gerçekleştirdiği askeri darbeden bu yana Mısır yönetimi sık sık, 2007’den beri İsrail ablukası altında olan Gazze Şeridi hududundaki Refah Sınır Kapısı’nı kapatma kararı alıyor. Salgının başlangıcından itibaren Gazze sınırlarını kapatan yönetimler, yalnızca karantina merkezlerinde üç hafta boyunca tecrit edilmesi gereken sınırlı sayıda insanların geçişine izin veriyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, toplamda 74 binden fazla COVID-19 vakası tespit edildiğini, yaklaşık 700 kişinin vefat ettiğini açıkladı. Gazze’de ise 25 binden fazla vaka kayıt altına alınırken, 150 kişinin vefat ettiğini açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir