İran İslam CumhuriyetiTüm HaberlerTürkiye

İran ve Türkiye Dışişleri Bakanları’nın telefon görüşmesinde yanlış anlaşılma giderildi

İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye dışişleri bakanları arasında telefonda gerçekleşen görüşmenin ardından Ankara Büyükelçiliğimizden de bir açıklama geldi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Zarif arasında gerçekleşen telefon görüşmesine istinaden İran’dan bir açıklama yapıldı.

İran Büyükelçiliği’nin Twitter’dan yaptığı açıklama şöyle:

“Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, son zamanlarda yaşanan yanlış anlaşılma giderildi ve taraflar, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve genişletilmesinin önemini vurguladı.”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün akşam İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile telefonda görüştü. Görüşmede Çavuşoğlu, Ankara-Tahran arasındaki yakın ve dostane ilişkileri ve Türkiye’nin İran’la kesin iyi komşuluk politikasının devam ettiğini vurguladı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu telefon görüşmesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’ın ulusal egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam saygı duyduğuna ve okunan şiire ilişkin hassasiyetin farkında olmadığına dair güvence vererek, Erdoğan’ın bu şiiri sadece Laçin ile Dağlık Karabağ hakkında olduğunu bildiği için Bakü geçit töreninde okuduğunu dile getirdi.

Sözkonusu telefon görüşmesinde İran Dışişleri Bakanı Zarif de, iki ülke arasındaki dostane ilişkiler ve saygının yanı sıra Türkiye Cumhurbaşkanı ile İran İslam Cumhuriyeti üst düzey yetkilileri arasındaki samimi ilişkilerin önemine değinerek, ikili ilişkilerin karşılıklı güven bağlamında daha da genişleyip gelişmesini temenni etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin başkenti Bakü’de Zafer Geçiti Töreni’nde İran’ın toprak bütünlüğüne karşı olan Aras Nehri ile ilgili bir şiir okumuştu. Erdoğan’ın bu şiiri okuması başta Doğu Azerbaycan halkı olmak üzere İran genelinde sert tepkiye neden olmuştu.

İran dışişleri bakanlığı cuma günü de Türkiye’nin İran büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırmış ve nota vermiş ve Türkiye devletinden derhal konuyla ilgili açıklama yapmasını istemişti.

Dün İslam İnkılabı Rehberi’nin Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan, Erdebil ve Zencan vilayetlerindeki temsilcileri ortak bir açıklama yaparak, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakü’deki sözlerine tepki göstermiş, Müslümanlar’ı ve İslam ülkelerini düşmanların komploları karşısında uyanık olmaya davet etmişlerdi.

İran İlmiye Havzaları Müdürü Ayetullah Alirıza Arafi de dün yaptığı açıklamada, İslami toprakların bütünlüğünü hedef alan her türlü açıklamayı kınayarak, İran, Azerbaycan Cumhuriyeti, Türkiye ve özellikle Kafkasya’daki Müslüman ümmetinin uyanık olup, küresel siyonizm ve cahillerin fitneciliğine aldanmayacağını vurgulamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir