Tüm Haberler

Siyonist Netanyahu köşeye sıkıştı!

Siyonist rejim Başbakanı Benyamin Netanyahu aleyhinde protesto eylemleri 25. haftasına girerken, Netanyahu’nun başkanlığındaki Likud Partisi’nde çatlaklar yaşanıyor.

Siyonist rejim Başbakanı Netanyahu, işgal topraklarında köşeye sıkışmıştır. Netanyahu karşıtı gösteriler 25 haftadır aralıksız devam etmekte. Eylemciler, koronavirüs salgınının ardından daha da kötüleşen ekonomik koşullarını protesto ediyor. Protestocular, iktidar yapısında yolsuzluk bir yandan, Netanyahu’nun iktidarda kalmak için ısrarının diğer yandan, kabinenin insanların ekonomik durumunun iyileşmesiyle pek ilgilenmemesine yol açtığına inanıyorlar.

İşgal toprakları sakinleri 25 haftadır aralıksız şekilde protesto eylemi düzenleyerek, Netanyahu’nun başbakanlık koltuğunu bırakmasını istiyorlar. Korona salgınına rağmen işgal topraklarında yaşayanlar, Netanyahu’nun istifa etmesi çağrısıyla her hafta protesto eylemi düzenliyor. Bu da, işgal toprakları sakinlerinin, Netanyahu’nun görevini bırakmasına ilişkin isteklerinde oldukça ciddi olduklarını gösteriyor.

Netanyahu’nun karşı karşıya kaldığı başka bir sorun da, kabinesindeki iç anlaşmazlıklardır. Nisan 2020 yılında Benny Gantz ve Netanyahu’nun koalisyon hükümetinin kurulması için anlaştığı tarihten bu yana, kabinede iç anlaşmazlıklar sürekli derinleşmiş ve büyümüştür çünkü Mavi-Beyaz Partisi Başkanı Gantz, 18 ayın ardından Netanyahu’nun başbakanlık koltuğunu kendisine bırakmasına şüpheyle bakıyordu. Bu kuşku, bütçe tasarısı konusundaki anlaşmazlığın ardından daha da tırmanmış oldu, çünkü  Netanyahu, bir yıllık bütçeye vurgu yaparken Gantz ise iki yıllık bütçe tasarısını destekliyor.

Gantz, Netanyahu’nun bir yıllık bütçe tasarısını onaylamakla  18 aylık başbakanlık süresi bitmeden kabineyi feshedip, erken seçim talimatı vermek peşinde olduğuna inanıyor. Bu nedenle, Gantz ön ayak olup, parlamentonun feshedilmesini gündeme getirmiştir. Bu konu, ilk aşamada kabul edilmiş ve parlamentonun feshedilip, 4. parlamento seçimlerinin düzenlenmesine doğru hareket edilmesi ihtimalini her zamankinden ziyade artırdı. Bu konu, Netanyahu’ya siyasi baskının artmasına yol açmış öyle ki, Netanyahu, parlamentonun feshedilebileceğinden dolayı Birleşik Arap Emirlikleri’ne ziyaretini iptal etmek zorunda kaldı. Oysa bu ziyaret, Netanyahu için siyasi şov adına büyük önem taşıyordu.

Netanyahu’nun 3. grup sorunları, parti içi meseleler hakkındadır. Son sıralarda parti içi anlaşmazlıklar büyümüştür.

Aralık 2019’da Netanyahu’nun partideki tavır modeline gelen eleştiriler üzerine Likup Partisi seçime gitmiş ve Netanyahu, rakibi Gideon Saar’ı yenmeyi başarmıştır. Bu yenilginin ardından Gideon Saar ve müttefikleri, Likud Partisi’nden ayrıldı. Bugün ise anlaşmazlığın patlak verme yöntemi ve şekli değişmiştir. Saar, Likud Partisi’nden ayrıldıktan sonra, bu partiden ayrılışını, “Netanyahu” kabinesine “güvensizlik oyu” olarak nitelendirerek, Likup Partisi’nin parlamento seçimlerinde yeniden çoğunluğu kazanması halinde, muhalefete katılacağını ve Netanyahu’ya başbakanlık koltuğunu kazanması için oy vermeyeceğini açıkladı.

İşgal topraklarında yaşanan bu gelişmelere göre, erken parlamento seçimlerinin Siyonist rejim Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun kişisel çıkarlarıyla bağdaşan bir konu olmadığı anlaşılıyor çünkü, Likup Partisi seçimleri kazanması halinde, Avigdor Liberman, Benny Gantz ve Gideon Saar olmak üzere başbakanlık için 3 ciddi rakibiyle rekabet etmesi gerecektir. 

Gelinen noktada ise, Netanyahu’nun dünkü müttefikleri ve bugünkü rakipleri, onu başbakanlıktan uzaklaştırmak için ciddi iradeye sahip oldukları ifade edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir