Bilim & TeknolojiDünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Video / Foto – İran İslam Cumhuriyeti, yeni uydu taşıyıcısı Zülcenah’ı başarıyla test etti

İran Zülcenah adını verdiği ve katı ile sıvı yakıtla çalışabilen motora sahip yeni uydu taşıyıcısını test etti.

İran Savunma Bakanlığı Uzay Birimi Sözcüsü Ahmed Hüseyni, test edilen uydu taşıyıcısının yörüngede 500 kilometreye kadar çıkabildiğini ve 220 kilogramlık uydu taşıyabildiğini ifade etti. 

Ahmet Hüseyni, “Zülcenah” uydu fırlatma mekiğinin ilk kez İran’da üretilen en güçlü ve katı yakıt kullanan motorla uzaya fırlatıldığını belirtti.

Hüseyni, Zülcenah adı verilen yerli uydu taşıyıcısının ülkenin katı ve sıvı yakıtla çalışan en güçlü motoruna sahip olduğunu ve mevcut uydularla rekabet edebildiğini aktardı. 

Hüseyni, Dünyada rekabet edecek konumda olan 3 aşamalı mekiğin iki aşamada katı yakıt ve bir aşamada sıvı yakıtla çalışabilir konumda olduğunu ifade etti.

İran’ın, ilk yerli uydu taşıyıcısı roketini test ettiğini kaydeden Hüseyni, “Roket, 500 kilometre mesafede 220 kilogramlık uyduyu taşıyabilecek güce sahip. Yerli uydu deneyiminin en önemli kazanımı ülkenin en güçlü ve 750 ton itme gücüne sahip motorunu elde etmek oldu” dedi.

Bu uzay testinin en önemli kazanımının 750 ton itme gücüne sahip olan ve katı yakıtla çalışan en güçlü motorunun elde edilmesi olduğunu kaydeden Hüseyni, bu denemede yüksek teknolojinin kullanıldığını ifade etti.

Savunma Bakanlığı yetkilisi, Zülcenah uydu taşıyıcısında daha önce test edilen Simurg’da olduğu gibi sabit üsse ihtiyaç olmadığını söyledi.


Video:



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir