AsyaDünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran İslam Cumhuriyeti ve Çin arasındaki anlaşma, ABD için büyük bir hezimettir!

İngiliz uzman Fuddy makalesinde İran ve Çin arasında imzalanan yeni 25 yıllık stratejik işbirliği belgesi, ABD tarafından kurulan mevcut jeo politik düzeni değiştireceğini belirtti.

İngiliz uzman Fuddy, Çin yönetimi Batı Asya ülkeleri ile diplomatik ilişkilerini çok titiz bir şekilde koruduğunu, yeni anlaşma ise oyunun kurallarını değiştireceğini ve Tahran yönetimine uluslararası düzeyde konumunu güçlendirecek ve ABD yaptırımları ile daha etkili bir şekilde mücadele edebilecek imkan sağlayacağını vurguladı.

Fuddy ayrıca Çin’in Rusya ile diplomatik ilişkilerini geliştirmeye başladığını hatırlatarak, bazıları Tahran ve Pekin arasındaki anlaşmayı bir nevi ittifak olarak görebileceklerini ifade etti.

Kapsamlı İşbirliği Programı belgesinin imzalanmasıyla İran ve Çin arasında gelecekteki ilişkilerin genel modeli

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü İran ve Çin arasında imzalanan kapsamlı işbirliği programı belgesinin, iki ülke ilişkilerinin tam modelini belirlediğini belirtti.

İRNA’nın bildirdiğine göre Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jao Liciyan dün muhabirlere yaptığı açıklamada, “Çin ve İran İslam Cumhuriyeti arasında kapsamlı işbirliği programı” belgesinin imzalanmasıyla ilgili olarak, “söz konusu programın konusu, iki ülkenin ekonomi, insani ilimler ve diğer alanlarda işbirliği potansiyelinin kullanılması, uzun vadeli işbirliği perspektifi ve yollarının planlanması olduğunu” söyledi.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü ayrıca belirli anlaşmalar veya göstergelerin söz konusu program kapsamında olmadığını ve hiçbir üçüncü tarafın da hedef alınmadığını sözlerine ekledi

İran İslam Cumhuriyeti dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Çin Halk Cumhuriyeti dışişleri bakanı Wang Yi arasında yapılan müzakerelerin ardından 27 Mart tarihinde iki ülke arasında 25 yıllık kapsamlı işbirliği anlaşması Tahran’da imzalandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir