Dünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Bugün 1 Nisan; İslam İnkılabı’nın zafere ulaştığı, İslam Cumhuriyeti’nin resmen ilan edildiği gün

Bugün İran’da İslam Cumhuriyeti’nin büyük önderi İmam Humeyni’nin (r.a) resmi olarak ilan ettiği “İslam Cumhuriyeti Günü”dür.

11 Şubat 1979’da İslam Devrimi’nin görkemli zaferinin ardından İmam Humeyni’nin (r.a) daveti üzerine 30-31 Mart 1979 tarihinde ülkede İran İslam Cumhuriyeti Referandumu yapıldı. Halk oylamasında seçmenlerin yüzde 98,2’si İslam Cumhuriyeti’nin kurulmasına “evet” oyu verdi. Seçin sonucu belirlendikten sonra İslam Cumhuriyeti’nin büyük kurucusu İmam Humeyni (r.a) bugünü İslam Cumhuriyeti Günü ilan etti ve o günden bu yana İran halkı tarafından kutlanmaktadır.

12 Farvardin (Hicri Şemsi takviminin ilk ayı) İslam Cumhuriyeti Günü İran’ın en önemli tarihi günlerinden biridir. Halkın büyük çoğunluğunun “evet” oyu ile  ülkenin siyasal düzeni, 2500 yıl sonra mutlak monarşiden İslam Cumhuriyeti sistemine ve halk yönetimine geçti ve Şah rejimi karşıtı mücadele ve İran ulusunun “Bağımsızlık, Özgürlük ve İslam Cumhuriyeti” sloganı sonuca ulaşarak İslam Cumhuriyeti yönetimi kuruldu.

Yapılan referandumda İran halkı bilinçli bir şekilde sandık başına giderek ülkenin siyasi ve sosyal yapısını tamamen değiştirerek bağımsızlık ve özgürlüğe kavuşmuştur.

12 Farvardin gününde İran halkı, İslam Cumhuriyeti’nin, insanların maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik İslami yasalara ve öğretilerden ilham alarak, günümüz insanlara sosyal ve siyasi yaşamında yeni bir yaşam tarzı sağlamaya çalışan yeni bir hükümet sistemi olduğunu göstermiştir.

İran milleti, “Bağımsızlık, Özgürlük ve İslam Cumhuriyeti”nin kuruluşunun dördüncü on yılında İran İslam Devrimi’nin büyük mimarı İmam Humeyni ile İslam Devrimi şehitlerine bağlılığını yeniliyor ve “İslam Cumhuriyeti Günü’nü kutluyor.

İran Ordusu’ndan ‘İslam Cumhuriyeti Günü’ mesajı

İran Ordusu İslami Cumhuriyet’in referandumla kabul edildiği gün olan “1 Nisan İran İslam Cumhuriyeti Günü” dolayısıyla yazılı açıklama yayınladı.

İRNA’ya göre, dün yayınlanan bildiride şunları kaydedildi: 

Bugün, şahlık despot rejimine, basiretli kadın ve erkeklerin son verdiği ve İran İslam Cumhuriyeti kutsal düzene maksimum oy verdiği, muazzam ve şanlı İslam  inkılabının müstekbir düşmanları ve komplolarına karşı durarak, inkılap treninin bağımsızlık ve özgürlüğün görkemli yolunda ilerlemesini sağladıkları günü hatırlatıyor.

İran İslam Cumhuriyeti ordusunun bildirisinin devamında şanlı İslam inkılabının, aziz halkın çeşitli kesimlerinin inkılapçı ve bilinçli hareketi ile hş 1358 yılı 12 Ferverdin gününde tespit edildiği ve yücelmek ve iftihar yolunu izlediği, 8 yıllık dayatma savaş, zalimane yaptırımlar ve çeşitli siyasi, kültürel komplolar ve askeri tehditler gibi büyük olayları geride bırakarak gurur ve ihtişam zirveleri fethettiği belirtiliyor.

İslam inkılabının İmam Humeyni’nin –ra- liderliğinde muazzam zaferi ardından hş 1358 (miladi 1979) yılı Ferverdin ayında İslam Cumhuriyeti referandumu ülke çapında düzenlendi.

Yapılan referandum sonucu hş 12 Ferverdin 1358 (1 Nisan 1979) tarihinde açıklandı, buna göre referanduma katılabilen seçmenlerin yüzde 98’i İslam Cumhuriyeti nizamına evet oyu verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir