Bilim & TeknolojiDünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran İslam Cumhuriyeti’nin yerli COVIRAN Bereket aşısının seri üretimi başlıyor! Ayda 10 milyon doz üretilecek

Rahmetli İmam Humeyni Fermanı İcra Komitesi Başkanı, İran yapımı korona aşısının seri üretimine geçileceğini duyurdu.

Komite Başkanı  Muhammed Muhbir bugün yaptığı açıklamada,  hş 4. ayı olan Tir ayının sonuna kadar (21 Temmuz) yaklaşık 12 milyon ve sonraki ay olan Mordad ayında da yaklaşık 30 milyon doz Kov İran Bereket aşısının üretilerek Sağlık Bakanlığı’na teslim edileceğini belirtti.

Muhbir, Kov İran Bereket aşısının üretim sürecinin iyi şekilde devam ettiğini ve herkesin bu aşıyı kullanabileceğini vurguladı.

Bu arada Korona ile Mücadele Yönetim Merkezi’nin bilimsel üyesi Dr. Mino Muhriz, Kov İran Bereket aşısını gönüllü olarak yaptırdı.

“Kov İran Bereket” isimli İran yapımı korona aşısının insan üzerindeki 3. testi bugün gerçekleşti.

Böylece tüm vatandaşların Kov İran Bereket aşısını yaptırmaları için zemin sağlanmış oldu.

Cov İran Bereket aşısının seri imalat teçhizatı İran’a geldi

İran Gümrük Kurumu Başkan Yardımcısı Mehrdad Cemal Urunaki, İmam Humeyni’nin -ks- Fermanını İcra Merkezi’nin ürettiği Cov İran Bereket aşısının seri imalatı için gerekli olan teçhizatın büyük bir bölümünün gümrük işlemi tamamlandığını açıkladı.

Muhabirimize konu hakkında açıklama yapan Gümrük Kurumu Başkan Yardımcısı Mehrdad Cemal Urunaki, İmam Humeyni’nin -ks- Fermanını İcra Merkezi’nin ürettiği Cov İran Bereket aşısının seri imalatı için gerekli olan teçhizatın büyük bir bölümünün gümrük işlemi tamamlandığını belirtti.

Urunaki, Cov İran Bereket aşısının seri imalatı için gerekli olan teçhizat Çin’in Şanghay limanından yüklenerek yurda ulaştığını kaydetti.

Urunaki, böylece aşının seri imalatı için gerekli olan teçhizatın büyük bir bölümü gümrükten terhis edildiğini, merkez yetkilileri Ağustos ayının sonuna kadar 25 milyon doz korona virüs aşısını üretme sözü verdiklerini ifade etti.

İran İslam Cumhuriyeti aşı yapımında öncü

İran Pasteur Enstitüsü başkanı, İran’ın aşı yapımı alanında öncü olduğunu vurguladı.

İRNA’ya göre İran Pasteur Enstitüsü başkanı Alirıza Bigleri,  dün yaptığı açıklamada, “Corona virüsü salgını sırasında İran aşılama alanında 20 yıl öne geçti ve bu alanda büyük başarılar elde etti.” dedi.

Bigleri, İran Pasteur Enstitüsü ve İsfehan Tıp Fakültesi’nde Finlay Küba Enstitüsü’nün koroner aşısının klinik denemesinin üçüncü aşaması münasebetiyle yaptığı açıklamada, bu salgının üzerinden geçen 1 yıl içinde bütün herkesin çok iyi iş çıkardığını söyledi.

İran Pasteur Enstitüsü başkanı ayrıca şöyle dedi: ”Sınırların içine bakmalıyız.”

İran ve Küba tarafından ortaklaşa üretilen Corona Pasteur aşısının üçüncü aşamasının klinik denemesi dün İran Sağlık Bakanı Said Nemeki’nin de katıldığı İsfehan Tıp fakültesi İbn Sina Salonu’nda başladı.

Bu arada İran Sağlık Bakanlığı İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından ülkedeki Kovid-19 vakaları ve vefat sayısına ilişkin yapılan açıklamada, son 24 saatte 496  kişinin daha yaşamını yitirdiği ve 21 bin 26 yeni vaka tespit edildiği belirtildi.

Böylece virüs kaynaklı toplam can kaybı 70 bin 70’e vaka sayısı ise 2 milyon 417 bin 230’a çıktığı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir