Bilim & Teknolojiİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Ebu Mehdi Cruise füzesi; İran’ın uzun menzilli yeni anti-gemi füzesi

Düşman gemilerine karşı kullanılan cruise füzeleri, İran İslam Cumhuriyeti savunma bakanlığına bağlı savunma sanayilerinin en önemli ileri teknoloji ürünlerinden biri olup son yıllarda bu füzelere ilgi yoğun bir şekilde artmıştır.

İran Savunma Bakanlığı’na bağlı savunma sanayilerinin anti gemi cruise füzeleri ailesinden en son görücüye çıkan modeli, büyük mücahit Ebu Mehdi Mühendis adı ile adlandırılan “Ebu Mehdi” cruise füzesidir. Bu füzenin İran deniz kuvvetlerinin taarruz gücüne önemli katkısı olmuştur.

İran’da düşman gemilerine karşı kullanılan uzun menzilli cruise füzelerinin tasarım ve yapımının gelişmesi ile birlikte İran şimdi dünyanın çok has ve stratejik bir kulübüne üye olmuştur.

Savunma sanayiinin bu önemli kazanımı hakkında söylenmesi gereken önemli bir nokta, bugüne kadar sadece ABD, Rusya ve Çin’in 1000 km üzerinde menzili olan anti gemi cruise füzelerine sahip olması ve böylece İran İslam Cumhuriyeti de bu yeteneğe sahip olan dördüncü ülke olmasıdır.

Hac Kasım balistik füzesi ile eşzamanlı Ağustos 2020 tarihinde görücüye çıkan Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesi hem karadan ve hem gemilerden hedefe doğru ateşlenebilme yeteneğine sahiptir.

Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesi bundan önce deniz kuvvetleri sadece 25 ile 250 km menzilli deniz cruise füzelerine sahip olduğu bir sırada ilk kez görücüye çıktı.

Deniz kuvvetleri komutanı Amiral Hüseyin Hanzadi Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesi görücüye çıktıktan bir ay sonra yaptığı açıklamada, donanmanın en uzun menzilli füzesi olan “Talaiye” füzesi şehit Ebu Mehdi Mühendis’in adı ile adlandırıldığını ve şimdi deniz kuvvetlerinin envanterine katıldığını, ki bu da büyük bir gelişme olduğunu ifade etti.

Füzenin deneme aşamasından yayımlanan görüntüler, bu füzenin mobil rampaların üzerinden ateş edildiğini gösterdi.

Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesinin özelliklerine gelince, İranlı savunma sanayii uzmanları akılcı bir hareketle ve Sumar adlı kara hedeflerine karşı kullanılan füzelerin platformunu kullanarak uzun menzilli Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesini geliştirmeyi başardı.

Gerçekte önceki platformları kullanmak, yeni füzelerin tasarım, yapım, deneme ve üretim sürecini kısa tutma gibi faydalarının yanı sıra giderlerde de büyük tasarrufa vesile oluyor.

1250 km menzilli Sumar ve Huveyze ve yine 2000 km menzilli Meşkat füzesi, İSK’nın kara cruise füzelerinden bazılarıdır. Bu füzeler ta baştan uzun menzilde yer alan hedeflere karşı tasarlanmıştı. Bu yüzden bu füzelerin hedefleri tespit eden sistemlerinde yapılan değişiklik ve deniz cruise füzelerinde kullanılan aktif radar sisteminin kullanılması ve savaş başlığını da gemilere karşı özel başlıklarla değiştirilmesi ve kara cruise füzelerine özel navigasyon ve kontrol sistemlerinin kaldırılması ve yerine bileşik GPS/IMS navigasyon sistemi yerleştirilmesiyle birlikte benzer menzilde anti gemi cruise füzesi üretmek mümkündü.

Ve bu teknik imkan Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesinde hayata geçirildi ve İSK’nın ilk 1000 km menzilli anti gemi cruise füzesi olan Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesi geliştirildi. Bu füze şimdi İran’ın sahillerini düşman gemilerine karşı erken savunma gücünü ikiye katladı.

Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesinde Tulu ailesinde kullanılan turbo jet motoru kullanıldı. Bu motor bundan önce İran’da üretilen cruise füzelerinde iyi not almıştı.

Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesi üzerine monte edilen turbo jet motorun uygun kontrol kabiliyeti ve daha büyük gövdesine yerleştirilen yeterli yakıtı ve yine kanatları sayesinde çeşitli hızlarda hareket edebiliyor.

Nur balistik füzelerinde kullanılan üçgen şeklindeki kanatlardan farklı olarak Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesinde kanatlar ucu yuvarlak dikdörtgen kanatlardan yararlanıyor. Bu kanatlar fırlatmadan sonra gövdenin içinden dışarı çıkıyor. Füzenin kontrolünde kullanılan kanatlar ise üç adettir ve gövdenin sonunda yer almaktadır, ki bu bakımdan da İran’ın önceki anti gemi cruise füzelerinden farklıdır.

Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesinin ilk ivmesini sağlayan katı yakıt busteri Nur füzeleri ailesinde kullanılan dörtgen kanatlarından farklı olarak daha ileri teknoloji ve daha hafif olan olan şebeke kanatlardan yararlanıyor. Füzenin uzun menzilli olması ve ileri teknoloji navigasyon sistemini kullanması, bu füzenin sahillerden fırlatılan füzelere kıyasla ülkenin daha derinliklerinden fırlatma imkanı sağlıyor, ki bu da düşmanların füzelerin fırlatıldığı rampaları tespit etmelerini zorlaştırıyor. Bu iki özellik, Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesine hedefe ulaşmak için çeşitli yörüngeleri kullanma ve hatta düşman gemisine ters istikamette saldırma imkanı sağlıyor.

Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesi kara cruise füzeleri ailesinden olduğundan, alçak irtifada ve su yüzeyine yakın yükseklikte uçma imkanı bulunuyor. Füzeye bu özelliğine irtifayı ölçen radar cihazı yardımcı oluyor.

Bundan Başkan, Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesi önceki anti gemi füzelerine kıyasta daha fazla yakıt taşıdığı için daha uzak mesafeden su yüzeyine yakın irtifada uçabiliyor ve böylece düşman radarlarına yakalanma imkanı azalıyor.

İlk araştırmalar, Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesi büyük ebadına rağmen çok kolay bir şekilde deniz kuvvetlerinin şimdiki savaş gemilerine montaj edilebileceğini gösteriyor; ancak bu füzenin İran donanmasının yeni kuşak savaş gemileri için tasarlandığı ve dikine ateş rampaları ile fırlatılacağı anlaşılıyor. Bu özellik deniz kuvvetlerinin ateş gücünü kat kat arttıracağı belirtiliyor.

Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesinin operasyon yeteneklerine gelince, sahillerde bu füzeyi fırlatmak üzere kurulacak geniş çaplı rampalar ve füzenin uzak mesafelerde düşman hedeflerini imha etme yeteneğine bakıldığında, deniz kuvvetleri düşman gemilerine karşı büyük yeteneğe kavuşacağı söylenebilir.

Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesinin ülkenin güneydoğu sahillerinden ve 1200 km menzille fırlatılma yeteneğine bakıldığında bu füze Arap denizinin büyük bir bölümünü kapsamına alacağı anlaşılıyor, ki bu da ABD donanması için çok ciddi ve çok güçlü bir uyarı sayılır.

Bugün İran İslam Cumhuriyeti’nin savunma doktrininde düşman gemilerine çok uzak mesafelerden operasyon yapılması ve yine düşmanların uçak gemileri ve lojistik gemilerinin ülke sahillerinden uzak tutulması gündeme alınmıştır.

Kuşkusuz Ebu Mehdi anti gemi cruise füzesi düşmanların önemli bir tehdidine verilen ve bu tehdidi bertaraf eden önemli bir cevaptır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir