Batı AsyaSuriyeTüm Haberler

Suriye Ordusu’nun Golan Tepeleri ve Ürdün sınırındaki hakimiyet alanları genişliyor

Arap kaynakları dün (Çarşamba) Suriye ordu güçlerinin 8 yılın ardından işgal edilen Golan sınır bölgelerini ele geçirdiğini duyurarak, Suriye ordu güçlerinin ülkenin güneybatısındaki El-Yermuk Havzası’nın yeni bölgelerinde bulunan işgal altındaki Golan Tepeleri’nin tam kontrolünün eşiğinde olduğunu bildirdiler.

Suriye ordusu yakın zamanda Dera el’Beled gibi kilit bölgelerin kontrolünü ele geçirdi ve güneydeki silahlı unsurlarla bir anlaşmaya vardıktan sonra diğer güney bölgelerini kontrol etmeye devam ediyor.

Böylece Deraa’daki silahlı grupların kontrolü nedeniyle 2013’ten beri geri çekilen Suriye güçleri, sekiz yıl sonra işgal altındaki Ürdün ve Golan Tepeleri ile sınırlarını tam kontrol etmenin eşiğine geldi.

Aynı kaynaklar Suriye ordusu güçlerinin, kuzeydeki Dera vilayetinin çeşitli yerlerinde ve işgal altındaki Suriye Golan Tepeleri sınırları yakınında konuşlandığını belirttiler. Dera vilayeti işgal edilen Filistin topraklarının kuzey doğusu ve Ürdün’ün kuzeyinde bulunuyor. Bu bölge işgal edilen Filistin topraklarına coğrafi açıdan yakınlığı ayrıca teröristlerin faaliyet göstererek Siyonist rejimin geniş çaplı hava ve silah desteğinde bulunması nedeni ile korsan rejim Şam’ın güneyi ve bu bölgenin kuzey ve batısına defalarca hava saldırısı düzenledi.

İşgalci rejimin bu bölgelere sürekli saldırıları ve tacizleri ise aslında bölgede teröristlerin bulunmasıdır. Irkçı rejim aslında ne zaman ki teröristler yenilgiye uğrasa onları desteklemeye kalkışıp, Suriye topraklarına saldırarak ve Lübnan hava sahasını güney doğu kesimde ihlal ederek bu bölgeleri bombardıman ediyordu. 

Aslında Suriye ordusu güçlerinin bu bölgeleri ele geçirerek kontrol sağlaması,  korsan rejim tarafından desteklenen teröristlerin yenilgisi sayılıyor. Bu konu da hiç şüphesiz ırkçı rejimin öfkesine neden oluyor. 

Suriye  ordusu bu bölgelerin 2013 yılından itibaren söz konusu silahlı grupların kontrolü nedeni ile bu bölgeden geri çekilmişti. Fakat şimdi 8 yılın ardından Ürdün ve işgal edilen Golan tepelerinin sınırlarında tam kontrolü ele geçirmeye yaklaşmışlar.

Golan tepeleri güneyden Yermuk nehri ve kuzeyden Cebel el-Şeyh dağlarına ulaşıyor. İdari olarak Kuneytra eyaletinin ve Suriye’nin bir parçası olan Golan tepelerinin 3’te 2’si, 1967’deki Altı Günlük Savaşı sırasında Siyonist rejimin işgaline uğradı. Korsan rejim buradaki işgalciliğini sürekli kılmak amacı ile hemen bölgede Siyonist yerleşke inşaatı siyasetini başlattı. 

Suriye ordusunun söz konusu zaferi, bu ülkenin hala Amerika’nın ekonomik kuşatması altında olduğu bir dönemde gerçekleşiyor ve aslında bir kez daha Amerika ve batılıların yaptırımlarının sonuçsuz ve faydasız olduğunu ispatlıyor.

Bu arada Suriye dışişleri bakanı Faysal Mikdad yaptığı bir konuşmada, Amerika ve batı ülkelerini Suriye’ye karşı ekonomik yaptırımlara devam ettikleri bir sırada bu insanlık dışı eylemin kamuoyuna aydınlatılması gerektiğini söyledi.

Bu bağlamda haber kaynakları, Suriye hükümetinin sınır bölgeleri üzerindeki kontrolünün artırması ve terör gruplarının tehdidinin ortadan kaldırmasıyla, Ürdün sınırındaki ana geçişin yeniden açılacağını duyurdular. 

Ürdünlü yetkililer de Salı günü Suriye’den üst düzeyli bir heyetin ikili ilişkiler hakkında görüşmek ve fikir teatisinde bulunmak amacı başkent Amman’a gidişiyle bu ülkenin Çarşamba gününden itibaren Suriye sınırında olan “Cabir” ana geçiş kapısını açacağını duyurdu. Bu kapı da 2018 yılında ve teröristlerin Suriye güneyinden geri çekilmeleri ardından kısıtlı olarak açılmıştı fakat Ürdün ve Suriye arasındaki ticaret düzeyinin savaş öncesi olan bir milyar dolara ulaşması için uzun bir süre gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir