Batı Asyaİran İslam CumhuriyetiTüm HaberlerVideo Galeri

İran İslam Cumhuriyeti Ordusu “Zülfikar-1400” isimli büyük bir kara, hava ve deniz tatbikatı başlattı

İran İslam Cumhuriyeti Ordusu’nun “Zülfikar-1400” adlı geniş kapsamlı askeri tatbikatı “Ya Resulullah(s.a)” parolasıyla dün sabah saatlerine başladı.

İran Ordusu’nun “Zülfikar-1400” adlı geniş kapsamlı askeri tatbikatı kara kuvvetlerine ait zırhlı ve mekanize birlikleri, hava kuvvetlerine ait hava savunma sistemleri ve deniz kuvvetlerine ait savaş gemileri ve denizaltı gemilerin katılımıyla Mekran Sahili’nde başladı.

“Zülfikar-1400” tatbikatı sözcüsü Amiral Seyyid Mahmud Musevi tatbikata ilişkin yaptığı açıklamada, “Taktik ve kıyı birimlerinin gözetleme ve navigasyon sistemleri kullanılarak, Ababil-3, Yasir, Sadık, Muhacir-4 ve Simurg ve P3F, RF4 ve Boeing 707 dahil olmak üzere yerli yapım çeşitli keşif uçaklarıyla saldıran güçlerin elektronik, sinyal ve elektronik karşıtı bilgilerini toplama operasyonu başarıyla gerçekleştirildi” dedi.

Bölge ülkelerinin güç ve birliğine dayanarak Batı Asya’da güvenlik sağlanacağını belirten Amiral Musevi, “Ordu’nun başlattığı ‘Zülfikar-1400’ adlı tatbikatın bölge ülkelerine mesajı, bölge içi yeteneklere dayanarak barış ve dostluk kurmaya hazır olmalarıdır. Çünkü tarih, diğer bölge ötesi ülkelerin işgalci ve güven ortamını bozucu faktörler olduğunu ve Batı Asya bölgesine güvensizlik, savaş ve işgalden başka bir şey getirmediğini kanıtlamıştır” ifadelerinde bulundu.

Zülfikar-1400 tatbikatında tüm hedefler imha edildi

Zülfikar-1400 ortak tatbikatında Hava Kuvvetleri’nin ifa ettiği rolün detayları hakkında açıklama yapan General Pilot Vahedi, bu tatbikat her yıl dört kuvvetin katılımı ile düzenlendiğini ve her kuvvet için belli bir program ve senaryo hazırlandığını belirterek, bu tatbikatta da Hava Kuvvetleri’nin görevi, Kara ve Deniz Kuvvetlerine yakın hava desteği sağlamak ve Hava Savunma Kuvveti ile birlikte düşman uçaklarının izini sürmek olduğunu belirtti.

General Pilot Vahedi, Hava Kuvvetleri’ne bağlı Çabahar ve Benderabbas hava üslerine bağlı savaş uçakları ve İHA’lar belirlenen senaryoya göre Hava Kuvvetleri’nin gücünün küçük bir bölümünü sergileyerek belirlenen hedefleri imha ettiğini kaydetti.

Zülfikar-1400 ortak tatbikatından F-4 ve Miraj savaş uçakları geniş çapta kullanıldığını kaydeden General Pilot Vahedi şöyle devam etti:

Zülfikar-1400 ortak tatbikatında düşman hedefleri İranlı uzmanlarca tamamen yerli hale getirilen mühimmatlar kullanılarak imha edildi ve böylece bu mühimmatları en iyi şekilde kullanmış olduk.

General Pilot Vahedi şöyle ekledi:

İHA yapımında da göz kamaştıran ilerleme kaydettik, öyle ki bu tatbikatın en önemli özelliklerinden biri savaş uçaklarını ve İHA’ları kullanmak ve nokta vuruşu yapan bombalarla hedefleri imha etmekti.

İSK’nın Zülfikar-1400 ortak tatbikatında başarılı performansı

Zülfikar-1400 ortak tatbikatı has özellikleri olduğunu kaydeden Amiral Kavyani, ortak tatbikat dört kuvvetin katılımı ile düzenlendiğini ve buna göre de çeşitli merhalelerinde kuvvetlerin arasında olağanüstü bir koordinasyon ve birliktelik söz konusu olduğunu belirtti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı birliklerin Zülfikar-1400 ortak tatbikatında etkili katılımına işaret eden Amiral Kavyani, deniz komandoları ve deniz piyadeleri savaş gemileri ve denizaltıları ve hava birliğinden yararlanarak denizden karaya harekat düzenlediğini ifade etti.

Zülfikar-1400 ortak tatbikatında İHA’ların başarılı performansı

Zülfikar-1400 ortak tatbikatın kulisinde gazetecilere tatbikat sırasında İHA’ların başarılı performansını değerlendiren General İlhami şöyle devam etti:

İranlı uzmanların bilgi ve deneyimleri sayesinde yerli “15 Hordad” hava savunma sistemi en zor koşullarda belirlenen hedefi vurmayı başardı ve bir kez daha nizamın gücünü ve iktidarını ispat etti.

General İlmani ayrıca, Scramble (acil uçuş) konusuna da işaret ederek, Scramble hava savunmanın tehditlere karşı koymak üzere temel imkanlarından biri olduğunu ve bu kuvvete savaş meydanında savaş uçaklarının yanında durumu daha iyi yönetmekte yardımcı olduğunu, son yıllarda ülkenin İHA kapasitesinde yaşanan gelişme ile birlikte bu imkanlar hava savunmanın inisiyatifinde bulunduğunu ifade etti.

Simorg İHA tarafından uzun menzilli operasyonlar ve deniz hedeflerinin imhası

İRNA’ya göre tuğamiral Seyyid Muhammed Musevi,  yaptığı açıklamada, ”Ordu Donanmasına bağlı  Simorg yerli insansız hava aracı, uzak sularda yüzen hareketli bir hedefi akıllı bombaları ve   nokta atışı ile yok etmeyi başardı.” dedi.

Zülfikar 2021 Ortak Tatbikatı sözcüsü, “Simorg İHA’ları ve Yasir Donanması İHA’ları, tatbikatın önemli aşamalarından biriydi.’ dedi.

Tuğamiral Musevi, savunma yeteneklerini geliştirmede ülke gençliğinin ve ileri gelenlerinin rolüne dikkat çekerek şöyle dedi: ”Bugün orduda düşmanlarla başa çıkmak için hazırlanan karmaşık savunma düzenlerinin tümü genç uzmanlar tarafından oluşturuldu. Bu son derece önemlidir.” 

İran yapımı intihar İHA’sı “ARAŞ” başarıyla test edildi

Ülkenin güneydoğusundaki Mekran kıyısında yapılan askeri tatbikat kapsamında yerli yapım “ARAŞ” tipi intihar İHA’sı başarıyla test edildi.

İran Kara Kuvvetleri’ne ait intihar İHA’sı “ARAŞ” hızlı ve titiz bir manevra ile, uzak bir mesafeyi katetikten sonra, belirlenen hedefi başarıyla imha etti.

İran Ordusu’na ait zırhlı ve mekanize birlikler, hava kuvvetlerine ait insansız hava araçları, savaş uçakları ve hava savunma sistemleri ve deniz kuvvetlerine ait savaş gemileri ile denizaltıların yer aldığı Zülfikar-1400 tatbikatı ülkenin güneydoğusunda bir milyon kilometrekareden fazla bir alanda yapılmaktadır.

Kadir cruise füzesi başarıyla hedefini vurdu

Zülfikar 1400 Ordu tatbikatında 300 km menzilli Kadir gemisavar seyir füzesi belirlenen hedefi başarıyla vurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir