Batı Asyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Bugün; İmam Humeyni’nin yurda dönüşünün yıldönümü: İran’da “Şafakta 10 Gün” kutlamaları başladı

Bugün (Salı) Hicri Şemsi takvime göre 12 Behmen 1400, Miladi 1 Şubat 2022, İran’da İslam İnkılabı’nın zaferi eşiğindeki ‘Kutlu Şafakta 10 Gün’ün yıldönümünün ilk günüdür.

Bundan 43 yıl önce İran İslam Cumhuriyeti nizamının  kurucusu İmam Humeyni -ra- 15 yıllık sürgün hayatının ardından halkın muhteşem karşılamasıyla İran’a geri döndü. 

İmam Humeyni’nin vatana geri dönmesinden 10 gün sonra Hicri Şemsi 22 Behmen 1357, miladi 11 Şubat 1979 tarihinde İran İslam inkılabı nihai zafere ulaştı.

Bu yüzden İmam Humeyni’nin İran’a geri dönüşü ile İslam İnkılabının zafere ermesi arasındaki 10 günlük süre, “Şafakta 10 gün ” olarak her yıl büyük etkinliklerle kutlanıyor.

İmam Humeyni’nin -ks- yurda dönüşünün yıl dönümü

İmam Humeyni’nin -ks- yurda tarihi dönüşünün yıl dönümünde İran’ın en büyük ticari limanı olan Şehit Recai limanında gemilerin korna sesi yankılandı.

Iran Press’in haberine göre, “Şafak’ta on gün” etkinliklerinin başlaması ile birlikte İmam Humeyni’nin -ks- yurda tarihi dönüşü dolayısıyla ülke genelinde kutlamalar yapılıyor. Bu etkinliklerden biri ise Fars körfezinde gemilerin kornalarının eş zamanlı çalınmasıdır.
Şehit Recai limanında gemilerin korna sesinin yankılanmasının yanı sıra, İran’ın Bu Musa adasının limanında demir atan gemiler de aynı anda korna sesleri ile İmam’ın yurda geri dönüşünün yıl dönümünü kutladı.
Bu Musa, Küçük Tonb ve Büyük Tonb adaları Fars körfezinde yer alan İran İslam Cumhuriyeti topraklarının ayrılmaz birer parçasıdır ve ülkenin stratejik bölgelerinden sayılır.
İran İslam Cumhuriyeti nizamının büyük kurucusu İmam Humeyni -ks- 15 yıl süren sürgünün ardından 1 Şubat 1979 tarihinde İran milletinin coşkulu karşılaması ile yurda geri döndü ve İslam inkılabı 11 Şubat’ta zafere ulaştı. İslam inkılabını zafere götüren bu günler ise “Şafak’ta on gün” olarak adlandırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir