AvrupaDünyaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Emir Abdullahiyan: Batı gerçekçi davranırsa, nihai anlaşmaya varmak mümkün

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Batılı taraflar Viyana müzakerelerinde gerçekçi davrandıkları takdirde bir kaç saatten daha az bir sürede nihai anlaşmaya varmanın mümkün olduğunu belirtti.

Euronews’a demeç veren Dışişleri Bakanı Emir Abdullahian, İran İslam Cumhuriyeti Viyana müzakerelerinde çok esnek davrandığını belirterek şöyle dedi:

Anlaşmaya ne zaman varılacağı Batılı tarafların elinde. Gerçekte bu konu Batılı tarafların gerçekçi olmalarına bağlı. İran İslam Cumhuriyeti Viyana’da müzakere masasında kalmaya devam ediyor; gerçi Batılı taraflar müzakere sürecinde ve zorlu aşamalarda bir kaç kez müzakere masasından çekilmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Amerika yönetimi Viyana müzakerelerinde bazı kısıtlamaları dayattığını belirten Bakan Emir Abdullahian şöyle devam etti:

Amerikalılar sürekli Başkan Joe Biden iyi bir anlaşmaya varmak istediğini söylüyor, ama davranışlarında bu söyledikleri ile çelişkiye düşüyorlar.

Amerika’nın tek taraflı illegal yaptırımları ve Avrupa troykasının pasifliği 2015 yılından bu yana İran’ı zor durumu soktuğunu belirten Emir Abdullahian şöyle ekledi:

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump döneminde ve azami baskı politikası çerçevesinde İran İslam Cumhuriyeti’ne dayatılan baskılara rağmen İran inzivaya itilemedi.

Tahran yönetiminin Afganistan’da Taliban’ın geçici hükümetine karşı tutumuna da işaret eden Emir Abdullahian, İran İslam Cumhuriyeti’nun Afganistan’da yeni statüyü tanımasının kriteri bu ülkede tüm kavimlerin katılımı ile geniş kapsamlı bir hükümet kurulması olduğunu ifade etti.

Emir Abdullahian şöyle dedi:

İran İslam Cumhuriyeti Afganistan ile 900 km ortak sınırı bulunuyor ve her gün beş bin Afgan mülteci İran’a geliyor. İki ülkenin ortak sınırına hakim olan güvenlik şartları yüzünden Tahran yönetimi Taliban’ın geçici hükümeti ile temastadır, ancak bu hükümetin tanınması geniş kapsamlı bir hükümetin kurulmasına bağlı olduğunu Taliban’a açıkça söyledik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir