Batı AsyaLübnanTüm Haberler

Hizbullah İHA’sının işgal altındaki topraklara sızması, Siyonist yetkililer ve yerleşimciler arasında şok etkisi yarattı!

Lübnan Hizbullah Hareketi geçen Cuma günü yayımladığı bildiride Hassan tipi İHA’sının 40 dakika boyunca işgal altındaki toprakların 70 km derinliklerinde uçuş yaptığını ve görevini başarıyla tamamladıktan sonra Lübnan’a geri döndüğünü bildirdi.

Hizbullah’ın Hasan adlı İHA’sının işgal altındaki topraklardaki rotasını gösteren harita

Yaklaşık 20 yıl önce Siyonist rejim İsrail, yüklü miktarda paralar ve servet ile yapılan hava savunma sistemlerinin kendi güvenliğini garanti ettiğini iddia ederek, savunma sistemlerini yüksek maliyetlerle dünyaya tanıtmaya başladı. 

Demir Kubbe, Davut Sapanı ve daha sonra anti balistik füze sistemi Arrow’dan oluşan Siyonist rejimin üç katmanlı füze savunma sistemi, yüz milyonlarca dolara mal oldu. Bu gelişmiş sistemlerin ömürleri 20 yıldan fazla olmasa da, ancak direniş gruplarının askeri yetenekleri nedeniyle bu sistemin etkinliği ve itibarı şimdiden  sorgulanmaya başlanmıştır. 

Son yıllarda, Siyonist rejimin füze, nükleer, deniz ve hava alanlarındaki askeri gücüne rağmen, direniş güçlerinin yerleşim bölgelere fırlattığı kısa menzilli roketler rejimin askeri prestiji ve imajını yerle bir etti. Filistinli grupların direnişi ve Gazze’deki 51 günlük savaş, Lübnan’daki 33 günlük Hizbullah savaşı, Gazze’deki 22 günlük savaş ve en son Gazze’deki 12 günlük savaş dahil olmak üzere son birkaç yılın savaşları, Siyonist rejimin sadece Filistin direniş gruplarını yenemediğini hatta direniş ekseni füzeleri karşısında bile aciz kaldığını gösterdi.  Bu durum, Siyonist rejimin caydırıcılık itibarının sorgulanması anlamına gelmektedir.

Bu kez ise Lübnan Hizbullah hareketi, İnsansız Hava Araçlarını işgal altındaki topraklarda ve Siyonistlerin başında uçurtarak  onların askeri caydırıcılığının itibarını sorgulattı. Siyonist Rejim İsrail’in Kanal 12’si askeri muhabiri Nir Dori, “Hassan İHA’nın işgal altındaki topraklara girişinin Hizbullah’ın başarılı bir girişimi” olduğunu belirtti.

Siyonist uzman, Hizbullah İHA’larının işgal toprakların semalarına girmesinin ardından İsrail rejimi  Hava Kuvvetleri’nin, İHA’yı helikopterler ayrıca Demir Kubbe sistemi ile vurmaya çalıştığını, İHA’nın izini sürmeyi başardığını düşündüklerinde bir de  İHA’nın sağ salim Lübnan’a döndüğünü fark ettiklerini söyledi. 
“Kan” kanalının askeri analist Rui Şaron da güvenlik kaynaklarına dayanarak, Hizbullah İHA’sının  işgal altındaki Filistin semalarında uçmasına tepki göstererek “İsrail ordusunun bu insansız hava aracının gelişine verdiği yanıt abartılıydı. Hatta savaş uçakları, helikopterler ve Demir Kubbe bile bu İHA’yı izleme ve yok etmeyi başaramadı. Hiçbir şey onu durduramadı. Aslında biz Nasrullah’a manevi bir zafer kazandırdık.” dedi. 

Kan kanalı bu hususta İsrail ordusunun Hizbullah’ın insansız hava aracının düşürülmesinde Demir Kubbe sisteminin başarısızlığının nedenini araştırması gerektiğini belirtti. Bu kanal Siyonist Rejim yedek subayı İzaah Berk’ten naklen  “Gelecekteki herhangi bir savaşta, İsrail hava kuvvetleri bir insansız hava aracını engelleyemezken 3 bin  füze ve roketle nasıl başa çıkacak? Bir sonraki savaşta bize her gün yüzlerce insansız hava aracı gönderilecek ve biz buna hazır değiliz.” açıklamasına yer verdi.

Burada dikkat çeken bir diğer konu ise, işgal altındaki topraklarda yaşayanların zaten İsrail rejimi ordusuna duyduğu güvenin daha önce ciddi şekilde zedelenmişken Hizbullah insansız hava aracının işgal altındaki toprakların semalarına sızması ile bu güven kaybının daha da yoğunlaşmasıdır.  
Önde gelen Arap analist Abdul Bari Atvan ise “Hizbullah insansız hava araçlarının işgal altındaki semalara sızması, Siyonist yerleşimciler ve yetkilileri arasında şiddetli bir psikolojik şok yarattı ve onları Siyonist orduya karşı güvensiz hale getirdi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir