Bilim & Teknolojiİran İslam CumhuriyetiTüm HaberlerVideo Galeri

İran Devrim Muhafızları’nın “Nur-2” uydusunu başarıyla uzaya fırlatmasının önemi

İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları, Nur-2 ismi verilen uyduyu yerli roketle uzaya fırlatmayı başardı.

Yerli imkanlarla üretilen uydu, üç aşamalı “Kasıd” uydu taşıyıcı roketle uzaya gönderilerek, yerküreden 500 kilometrelik bir mesafede başarıyla yörüngeye yerleşti

Ölçme ve keşif niteliğinde olan “Nur 2” uydusu fırlatıldıktan 480 saniye sonra 7,6 km/saniye hızla yörüngeye yerleşti.

İran İslam Cumhuriyeti’nin “Nur” adlı ilk askeri uydusu 22 Nisan 2020 tarihinde Devrim Muhafızları Ordusu tarafından başarıyla uzaya fırlatılmıştı.

İran İslam Cumhuriyeti uzay bilim ve teknolojileri başta olmak üzere çeşitli alanlarda geçtiğimiz senelerde önemli başarılara imza atmıştır. Uydudan, uydu taşıyıcı, füzeden İHA’ya kadar gelişmiş araçları üretebilmiştir. Bu başarılarının devamında İran Devrim Muhafızları Hava-Uzay Güçleri tarafından geliştirilen Nur-2 uydusu başarıyla belirlenen yörüngeye yerleştirildi.

Kuşkusuz, uluslararası kurallar uyarınca barışçıl teknolojileri kendi bilim-araştırma çalışmaları ve ilerlemeleri doğrultusunda kullanması İran İslam Cumhuriyeti’nin kesin hakkıdır.

İran’ın “Sefir” ve “Kâsıd” gibi uydu taşıyıcı roketlerle küçük uyduları fırlatma kabiliyetine ulaşıp, bu bilim ve teknolojiyi yerli hale getirmesinin ardından, daha büyük adımlar atmaya başlayarak, kendi uydu ve uydu taşıyıcı programını geliştirmeye devam edip, Nur-2 gibi önemli bir projeyi başarıyla tamamladı.

Büyük İran halkı, bu gibi ilerleme ve gelişmeyi hakkediyor.
Havacılık-uzay alanındaki bu başarılar, İranlı uzmanlar ve bilim insanlarının kabiliyet, güç ve motivasyonunu ortaya koymakta. Çünkü Batılı ülkelerin tüm yaptırımlarına ve baskılarına rağmen bilim alanında ilerlemelerine devam etmişlerdir.

İran Şehit Beheşti üniversitesi akademisyenlerinden sn. Nimet Hasani, bu ilerlemelerin önemi hakkında yaptığı açıklamada, uzay alanındaki ilerlemelerin gelişme yönetiminin en önemli araçlarından sayıldığını belirtti.

Bilindiği gibi uzay teknolojinin uydu fırlatma teknolojisinin ana işlevi, uzay istasyonları aracılığıyla doğal tehlikeleri izlemek için gereken bilgileri toplamaktır.
Gelinen aşamada, tüm yaptırımlar ve baskılara rağmen İran İslam Cumhuriyeti, uzay teknolojisinin tüm döngüsünü gerçekleştirmeyi başarmış bulunuyor. İran İslam Cumhuriyeti kendi uzmanları ve bilim insanlarının azmi ile artık hem uydu, ve hem taşıyıcılarını üretebilir, hem de bu araçları başarıyla uzaya fırlatabilir. Demek ki İran İslam Cumhuriyeti’nde uzay teknolojisi artık tümüyle yerli hale getirilmiştir.

Nitekim Simorg uydu taşıyıcı roket, 250 kg ağırlığına kadar uyduları uzaydaki 500 kilometre yörüngeye taşıyabilir.

İran İslam Cumhuriyeti, uydu fırlatma ve uydu taşıyıcı roket teknolojisine sahip ülkelerin arasına katılmak suretiyle, havacılık-uzay bilimleri alanında da dünyanın üstün başarılı ülkelerinden biri haline geldiğini göstermiş oldu.

Dünyada sadece 10 ülke uydu fırlatma üssünün yapımı kabiliyet ve teknolojisine sahiptir ve bu ülkelerden biri de İran İslam Cumhuriyeti’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir