Bilim & Teknolojiİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Siyonistlerin üslerini yerle bir eden, kalplerine korkular salan; İran Devrim Muhafızları’nın “Fatih” füzesi ve özellikleri

Bismillahirrahmanirrahim

1) Yemin olsun nefes nefese koşanlara;

2) Sonra çakarak kıvılcım saçanlara;

3) Sabahleyin ansızın baskın yapanlara;

4)) Derken o sırada tozu dumana katanlara;

5) Peşinden orada bir topluluğun ta ortasına dalanlara ki!

Âdiyât Suresi – 1-5 . Ayet


İran İslam Cumhuriyeti’nin hem taktik füzeler hem de stratejik füzeler kategorisindeki kabiliyeti, caydırıcılığın önemli bir unsuru haline gelmiştir.

1980’lerden itibaren füze çalışmalarına başlayan İran, Ortadoğu’nun en çeşitli füze envanterine sahiptir.

Bu yazıda İran’ın en hassas isabetli füzesi olarak tanıtılan kısa menzilli Fatih füzesinin yeni aile üyesini ele alacağız.

Fatih 110 füzesinin testleri 2002’de başladı. Böylece İran İslam Cumhuriyeti ülkeye dayatılan 8 yıllık savaşın sona ermesinden 15 yıl sonra, Sovyet üretimi “Scud” füzesiyle karşılaştırılabilir bir menzile sahip bir füzeye ulaşmış oldu.
Fatih 110, sonraki versiyonları 250 ve 300 km menzile ve yüksek hassasiyete ulaştı.

Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), 2014 baharında DMO Hava Kuvvetleri’nin savunma fuarında Fatih tipi füzeleri geliştirme programı kapsamında ürettiği Hürmüz-1 ve Hürmüz-2’yi tanıttı. Kara platformlarından ateşlenebilen bu tip füzelerin asıl görevi hareketli deniz hedeflerini vurmaktır.

Fuarda “Zelzal” ve “Yağmur Başlıklı Zelzal” füzeleri de sergilenmişti. Bunlar depolanan Zelzal füzelerine güdüm yeteneği kazandıran ve çok yüksek isabetlilik sağlayan ve aynı zamanda atış noktasına yakın bir kabiliyete getiren bir projenin sonucuydu.

Yeni nesil optik dedektöre sahip olduğu için gece gündüz demeden görev yapabilen “Fatih Mobin” 2019 yılında görücüye çıkarıldı. Fatih 110 füzesini geliştirme program  kapsamında, 2016’da 450 kilometre menzile sahip “Fatih 313”, 2017’de 700 km kilometre menzile sahip “Zülfikar” ve 2018’de 1000 kilometre menzile sahip “Dezful” gibi füzeler geliştirildi. Son iki örnek, Fatih 110’dan daha büyük bir çapa ve çıkarılabilir bir savaş başlığına sahiptir. Ayrıca deniz balistik füzesi “Zülfikar Basir”’in makzsimum menzili 700 kilometreye yükseltildi. Bu balistik füze 2021 yılında tanıtılmıştır.

İran’ın “Raad 500” adı verilen balistik füzesi ve yeni nesil uydu taşıyıcı roketleri 2020’de düzenlenen törende tanıtıldı.
İran’da ilk defa üretilen elyaf ve karbon karışımından yapılan gövdeye sahip Raad 500 füzesi, yaklaşık 2 ton ağırlığıyla, 200-300 kilometre menzilli metal gövdeli “Fatih 110” füzesinden daha hafif ve 200 kilometre daha uzun menzile sahip. Bu silahın tasarımı “Fatih 110” füzesinden farklı olduğu için Fatih ailesinden sayılmaz.

Daha önce büyük ökçekli projeler izlenirken son dönemlerde Fatih ailesinin yeni versiyonlarında değişiklikler ortaya çıktı ve Fatih 110 tasarımına sahip daha küçük füzelerin geliştirildiğine tanık olduk.

Aynı tasarımı koruyup Fatih 110’dan daha küçük ölçekli füze geliştirmek önceki güvenilirliği ve doğruluğu korurken, bir fırlatıcıda çok sayıda mühimmat kullanmayı mümkün kılar.

Bu kapsamda geliştirilen ilk ürün 20 Ağustos 2020’de tanıtılan “Fetih” adı füzedir. İsabet yeteneği yüksek olan Fetih 120 kilometre menzile sahiptir. Taşıyıcı araç üzerinde 6 adet mermi taşınır ve çeşitli harp başlıklarını kullanmak mümkündür.

Devrim Muhafızları Ordusu’nun bu seneki tatbikatlarında parlayan Fetih füzesi Temmuz 2020’de yapılan “Büyük Peygamber (SAV) 14 ” adlı geniş kapsamlı askeri tatbikatta ilk kez denenmiştir.

2021 yılında çok sayıda Fetih füzesi Devrim Muhafızları donanmasına teslim edildi ve bu kuvvet ilk kez balistik füzesine kavuştu.

Temmuz 2021’de Devrim Muhafızları Kara Kuvvetlerine Fetih füzesi ile birlikte üç farklı fırlatıcı rampa ile teslim edildi.  6 namlulu kanister rampaları, kamyona monte edilmiş 2’li ve 4’lü raylı fırlatıcı rampalı olarak teslimat gerçekleşti. 6’lı füze rampaları çok daha isabetli ve çok daha yoğun balistik füze ateşleme imkanını sağlamaktadır. Bu teslimatla Fetih füzesi Devrim Muhafızları Ordusu’nun gücüne güç kattı.

Bu füzenin teknik özellikleri şöyle:

*Uzunluk: 5175 mm
*Ağırlık: 787 kg
*Menzil: 120 km
*Harp başlığı ağırlığı: 150 kg
*Yakıt: Katı roket İtici HTPB

En az 10 yıl olduğu tahmin edilen çok iyi bir raf ömrüne sahip füzenin hata payı maksimum olarak sadece 30 m’dir. Minimum ve maksimum menzili 30 ve 120 km, bu da onu “Nazeat” roketlerine uygun bir alternatif ve “Fecr 5” güdümlü füze ailesi için ciddi bir rakip haline getiriyor.

Fetih füzesinin en önemli özelliği mobil füze fırlatma rampasına sahip olmasıdır ve şu anda Devrim Muhafızları’nın hem deniz hem de kara kuvvetlerinde kullanılmaktadır.

Unutulmamalıdır ki, Fetih veya BM-120 füzesi, konvansiyonel harp başlığının yanı sıra parça tesirli harp başlığı ve beton delici harp başlığını da kullanabilmektedir.

Yeni yayınlanan bilgiler, İran’ın taktik balistik ailesine bir füzenin daha eklendiğini gösterdi. Fatih ailesinin yeni üyesi “BM-250” füzesidir. Yeni yayınlanan ayrıntılar, bu füzenin Fetih gibi, Fatih 110’un küçültülmüş bir versiyonu olduğunu ortaya çıkardı.

“BM-250” füzesinin teknik özellikleri şöyle:

*Uzunluk: 7235 mm
*Ağırlık: 1695 kg
*Menzil: 250 km
*Harp başlığı ağırlığı: 225 kg
*Yakıt: Katı roket İtici HTPB

Bu ürün, yerli uzmanların Fatih 110’un ağırlığının yaklaşık yarısı kadar ancak menzilinin yüzde 83’üne sahip bir füze üretmeyi başardığını gösteriyor. Füzenin hata payı maksimum olarak sadece 35 m’dir.

İran şimdiye kadar birkaç füzeli operasyonu gerçekleştirdi; 1999’da Şehit General Ali Sayad Şirazi’e yapılan suikastın intikamını almak için İslam Devrimi karşıtı terör örgütlerinin Irak’taki üssü füzelerle vuruldu.

Haziran 2017’de yapılan “Kadir Gecesi” adlı operasyonda Suriye’nin doğusunda yer alan Deyrizor bölgesindeki IŞİD komuta merkezleri imha edildi. Terör örgütü IŞİD’e karşı yapılan operasyonda Zülfikar ve Kıyam füzeleri kullanıldı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 8 Eylül 2018’de de Erbil’de faaliyet gösteren terör örgütü İran-Kürdistan Demokrat Partisi’ne (İKDP) ait bir kampı balistik füzelerle vurdu.

Devrim Muhafızları ayrıca, Erbil’e bağlı Sidekan, Haci Omeran ve Çoman bölgelerinde üslenen teröristlerin mevzilerini hedef aldı.

Kısa bir süre sonra 1 Ekim 2018 Pazartesi gecesi Devrim Muhafızları Ordusu yerel saatle 02:00’da Kirmanşah eyaletinden Suriye’deki IŞİD mevzilerine “Muharrem Vuruşu” adlı füzeli operasyon düzenledi.

General Kasım Süleymani’nin şehadetine misilleme olarak yapılan füzeli operasyon II. Dünya Savaşı’ndan sonra Amerikan güçlerine yönelik gerşekleştirilen ilk askeri operasyondur. Bu oprasyonda Irak’taki Ayn el-Esad hava üssü “Fatih 313” ve “Kıyam” füzeleri ile hedef alındı.

Bunlar ülke topraklarında yapılan deneme atışı değildi. Aksine bu operasyonlarla, özellikle Ayn el-Esad Harekâtı’nda ABD’nin yüzüne atılan ağır tokatla, İran füzelerinin yüksek isabetliliği pratikte dünyaya kanıtlanmıştır.

Halihazırda İran İslam Cumhuriyeti’nin hem taktik füzeler hem de stratejik füzeler kategorisindeki kabiliyeti, caydırıcılığın önemli bir unsuru haline gelmiştir. Füzeler aynı zamanda düşmanın sabit ve hareketli hedeflerini kısa sürede vurabilmek için değerli bir silahtır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir