Batı AsyaTüm HaberlerYemen

Akaryakıt yüklü iki gemi, Suud rejiminin tüm engellemelerine rağmen Yemen’in Hudeyde limanına demir attı

Akaryakıt yüklü iki gemi, son üç ayda ilk kez el-Hudeyde limanına girebildi.

Yemen’de geçtiğimiz günlerde varılan ateşkesin ardından akaryakıt yüklü iki gemi el-Hudeyde limanına demir attı. Yemen’in işgalcileri bu zamana Yemen’i muhasara altında tutarak gıda ve yakıt yüklü gemilerin Yemen sahillerine girmelerine izin vermedi, bu durum Yemen halkının sorunlarının daha da artmasına neden olmuştu.

Yemen Petrol Şirketi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, benzin taşıyan tankerin 32 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılarak el-Hudeyde  limanına girdiğini bildirirken Russia Today ise iki geminin daha gözaltında olduğunu bildirdi.

Ateşkes kapsamında, 18 yakıt gemisinin el-Hudeyde limanına girmesi ve Sanaa Havalimanı’na haftada iki uçuşa izin vermesi planlanıyor.

Başta Sanaa olmak üzere ülkenin kuzeyindeki Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin kontrolü altındaki bölgeler, birkaç aydır ciddi bir yakıt kriziyle karşı karşıya bulunuyor ve  Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti, Suudi Arabistan’ı akaryakıt tankerlerine el koymakla suçluyor.

Yemen, Suudi-BAE koalisyonunun askeri işgali ve kuşatmasının ardından Mart 2015’ten bu yana ciddi yakıt, gıda ve tıbbi ekipman sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı ve Suudi saldırgan koalisyonu, yakıt, gıda ve tıbbi malzeme taşıyan Yemen gemilerine defalarca el koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir