Batı AsyaLübnanTüm Haberler

Seyyid Hasan Nasrullah: Filistin’de yaşananlar, Siyonist Rejimin geleceği hakkında pek çok anlam taşıyor

Lübnan Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, bu akşam yaptığı konuşmada, bölgedeki ve Lübnan’daki gelişmeleri değerlendirdi.

Konuşmasının başında Filistin meselesine değinen Seyyid Hasan Nasrullah, “Tüm saygımızla Filistinli gençlerin, kadınların, çocukların ve erkeklerin yanı sıra Filistinli şehitlerin ailelerinin kahramanlıkları ve kesin tutumları karşısında durmalıyız” dedi.

İşgal altındaki Filistin’de yaşananların, düşmanla mücadele ve Siyonist Rejimin geleceği hakkında pek çok anlam taşıdığını belirten Nasrullah, Siyonist Rejime hitap ederek, “Eğer Filistin halkının umutsuz olacağını ve yenilgiye uğrayacağını düşünüyorsunuz bir evham içindesiniz” ifadesini kullandı.

Nasrallah, İsrail’in Filistinlilere yönelik mezaliminin, rejimin işgaline karşı direnişlerinde onları daha kararlı hale getireceğini de söyledi.

Nasrallah, Filistin halkı ve direnişi için “mutlak desteği” ifade ederek, işgal altındaki Filistin’de ve çevresinde olup bitenlerin “uzun bir duraklamaya, daha fazla destek ve dayanışmaya” ihtiyacı olduğunu söyledi.

Biz onların bu savaşta ve zaferde ortaklarıyız” dedi.

Nasrullah, Lübnan halkını ve tüm Müslümanları Dünya Kudüs Günü etkinliklerine katılmaya çağırdı.

18 Nisan 1996 Kana Katliamına dikkat çeken Nasrullah, “Kana katliamında ABD, Güvenlik Konseyi’nin Siyonist düşmanı bu katliamdan dolayı kınayan bir karar çıkarmasına izin vermedi. Bu, ABD ve uluslararası toplumun sergilediği tutumdur… ABD, düşmanları, saldırganları ve savaş başlatanları savunuyor. Boykot etmeyi bırakın da hatta onların kınanmalarını bile engelliyor” ifadelerinde bulundu.

Nasrullah, Lübnan’ın içişlerine, özellikle de parlamento seçimlerine atıfta bulunarak, “Siyasi grubumuzun meclisteki sandalyelerin üçte ikisini kazanmak istediğine dair iddialar kışkırtıcı bir sözdür” dedi.

ABD’nin Lübnan seçimlerini erteleme çabaları 

Hizbullah başkanı, Lübnan’daki seçim sürecine ve 15 Mayıs’ta yapılması planlanan parlamento seçimlerine işaret ederek, “ABD büyükelçiliği ve diğer büyükelçiliklerden aktarılan, mevcut meclis çoğunluğunun konumunu sürdüreceği yönünde bir hava var.” dedi.

Nasrallah, “ABD büyükelçiliğini parlamento seçimlerini ertelemeye çalışmakla suçlamak hakkına sahibiz” dedi. “Bazı büyükelçiliklerde karşı tarafın işlerini düzene sokmak için parlamento seçimlerini ertelemeye yönelik bir fısıltı var.”

Nasrallah, seçimleri ertelemekten bahsetmenin amaçlarından birinin vatandaşların katılım hevesini azaltmak olabileceğini söyledi.

“Bir seçim savaşı verdiğimizi düşünüyoruz ve sandıklara tüm coşkumuzla katılmalıyız.”

Hizbullah Yemen’deki ateşkesten memnun

Yemen’de Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda iki aylık bir ateşkese hitap eden Nasrallah, “Yemen’deki ateşkesten memnunuz ve tüm siyasi söylemimiz saldırganlığı durdurmaktı” dedi.

Hizbullah lideri, ateşkesin siyasi bir çözüm için bir giriş noktası olmasını umduğunu belirterek, “Yemenliler, kararlılıkları ve mücadeleleriyle kendi iradelerini uluslararası topluma dayattı” dedi.

Nasrallah, Yemen’de yıkıcı bir savaş yürüten ülkelere tokat attı.

“Arap ilişkilerini kim sabote ediyor, Yemen’e yönelik saldırganlık konusunda kim pozisyon alıyor veya yedi yıl önce yıkıcı bir askeri saldırı başlatan kim?” O sordu.

Nasrallah, “Başından beri istediğimiz, savaşın ve katliamların durdurulmasıdır” dedi.

“Yemen’deki tek çözüm, doğrudan Sana’a ile müzakere etmek ve konuşmaktır.”

Bu ayın başlarında, BM Yemen özel elçisi Hans Grundberg, 2 Nisan’da yürürlüğe giren ve tarafların rızasıyla yenilenebilecek bir ateşkes ilan etti.

Suudi Arabistan, Yemen’e karşı yıkıcı savaşı Mart 2015’te bazı müttefikleriyle işbirliği içinde ve ABD ile birkaç Batılı devletin silah ve lojistik desteğiyle başlattı.

Amaç, eski cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’yi yeniden iktidara getirmek ve Yemen’de etkin bir hükümetin yokluğunda devlet işlerini yürüten Ensarullah direniş hareketini ezmekti.

Yüz binlerce Yemenliyi öldürmesine ve tüm ülkeyi dünyanın en kötü insani krizine sahne olmasına rağmen, savaş tüm hedeflerinin çok altında durdu.

Nasrallah sözlerini şöyle tamamladı: “Muhammed Bakır es-Sadr’ın şehadetinin anısına onun hatırasını anıyoruz ve entelektüel izleri hala mevcut ve o dünyadaki tüm mazlumları ve zayıfları düşünüyordu ve bu bizim sorumluluğumuzdur.”dedi..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir