Batı AsyaLübnanTüm Haberler

“Kariş Enerji Bölgesi”nde Siyonist rejimi hangi sürprizler bekliyor?

Arapça olarak yayımlanan Rey El Yevm Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Filistinli Gazeteci Abdulbari Atvan, kaleme aldığı yeni yazısında son Hizbullah-İsrail gerilimi değerlendirdi.

Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada; Lübnan’ın ulusal servetinin yağmalanmasına izin vermeyeceklerini belirterek, ırkçı İsrail rejiminin Kariş sahasındaki sondaj çalışmalarını durdurmasını istemişti.

Arap dünyasının tanınmış gazetecilerinden Abdulbari Atvan, kaleme aldığı yeni yazısında, son Hizbullah-İsrail gerilimi değerlendirdi.

Yazısında geçen hafta Lübnan’a gittiğini anlatan Atvan, “Hizbullah’a yakın bir Lübnanlı yetkiliye ‘Seyyid Hasan Nasrullah tartışmalı Kariş bölgesinde bir Yunan gemisini hedef alma tehdidini ne zaman gerçekleştirecek?’ sorusunu yönelttim. Hizbullah yetkilisi ‘Direniş füzeleriyle bir Yunan gemisini hedef almak çok kolay olduğu için hiçbir hazırlık gerektirmez. Direniş hareketi, Yunan gemisini imha etmekten veya onu kaçmaya zorlamaktan çok daha büyük bir hamleye hazırlanıyor.’ diye cevap verdi.” dedi.

Hizbullah temsilcisinden ayrıntılı bigil istediğini dile getiren Atvan, “Hizbullah’a yakın bu isim gülümseyerek şöyle dedi: Beklemeniz gerekiyor, çünkü büyük bir sürpriz olacak.” ifadesini kullandı.

Mossad’a yakınlığı ile bilinen Walla sitesinde Hizbullah’ın deniz biriminin operasyonları hakkında yayınlanan yazıda siyonist bir askeri kaynağın açıklamalarına  atıfta bulunan Arap Gazeteci Atvan’ın yazısında, “Siyonist kaynağa göre, İsrail askeri yetkililerin korktuğu en büyük şey, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Yakhont füzelerinin Hizbullah’a teslimatı hakkındaki bilgilerin doğru olup olmadığıdır. Çünkü Hizbullah’ın bu füzeleri elde edip Doğu Akdeniz’de İsrail gemilerine ve gaz platformlarına karşı kullanması, sahadaki durumu değiştirecek ve İsrail’in deniz ve savunma altyapısını Hizbullah’ın özel deniz kuvvetlerinin hedef alanında olacak.” ifadelerine yer verildi.

Abdulbari Atvan yazısında şöyle devam etti:

“Hizbullah’ın son yıllarda kurduğu deniz biriminde arasında binlerce deniz komandoları, denizaltılar ve hızlı hücum botları yer alıyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Hasan Nasrullah ve Şehit General Kasım Süleymani’nin Kornet füzeleri ile Gazze’ye gönderme talebine olumlu yanıt vermesi göz önünde bulundurulduğunda şahsen, bu bilgilerin doğruluğundan şüphe duymuyorum.

Çoğu insanlar 2006’daki 33 günlük savaşın ayrıntılarını unutmuş olabilir, ancak bir İsrail savaş gemisinin Seyyid Hasan Nasrullah’ın emriyle İran yapımı bir deniz füzesi ile vurulmasını ve dört İsrail askerinin öldüğü anı unutmayacaklar.  Yüksek isabet oranına sahip İran füzesi yıkıcı gücüyle siyonist komutanları şoke etmiştir.

Özellikle ABD temsilcisi Amos Hochstein’ın sınır görüşmelerinde Lübnan hükümetine getirdiği İsrail’in yanıtları pek sıcak olmadığı için, akıllara kazınan 33 günlük savaşındaki sahneler  önümüzdeki günlerde daha güçlü bir şekilde tekrarlanabilir.

Hizbullah Hareketi’nin özel birliği Rıdvan Gücü özellikle Seyyid Hasan Nasrullah’ın Lübnan gazının çalınmasına izin vermeyecekleri yönündeki açıklamasının ardından Siyonistlerin kabusu haline gelmiştir.”

Arap yorumcu Atvan, Lübnanlıların büyük çoğunluğunun bu Amerikan-Siyonist İsrail zorbalığına karşı güç kullanımını memnuniyetle karşıladığını da sözlerine ekledi.

Atvan’a göre İsrail, Lübnan’ın petrol ve doğalgaz taleplerine yanıt vermezse; Aşağıdaki senaryolar beklenmektedir:
1- Doğu Akdeniz’de İsrail’in petrol ve gaz platformlarının bombalanması.
2- İsrail Donanması’na ait Hanit savaş gemisinin vurulması
3- Hizbullah Hareketi’nin Rıdvan Gücü’ne bağlı deniz komandolarının İsrail limanlarını ve sahillerini hedef alarak şehadet operasyonları gerçekleştirmesi.
4- Direniş ekseni ülkelerinin işgalci rejime karşı mücadelesiyle bölgesel savaşın patlak vermesi.

Siyonist Rejim güçleri, Lübnan sınırı yakınlarındaki münhasır ekonomik bölge Kariş’e gönderilen 3 insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü ileri sürmüştü.

Konuya dair Hizbullah Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Kariş enerji sahasındaki tartışmalı bölgeye keşif ve gözetleme görevi yapmak üzere farklı boyutlarda üç adet insansız hava aracı İHA) gönderdik.” ifadeleri kullanıldı.
İHA’ların görevinin başarıyla tamamlandığı kaydedilen açıklamada, “İstenilen mesaj da (Siyonistlere) ulaştı. Zafer ancak Yüce Allah’a güvenmekle mümkündür.” denildi.

Hizbullah Hareketi, tartışmalı bölgeye gönderilen İHA’ların askeri amaçlı olmadığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir