IrakTüm HaberlerTürkiye

Irak’tan Türkiye’ye sert uyarı!: Irak, Suriye gibi değil!

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, TSK’nın askeri müdahalelerini eleştirerek, “Irak Suriye gibi değil, Irak’ı Suriye’ye benzetmesinler ve Irak’a müdahale edilemez.” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Rudaw TV’de Senger Abdurrahman’a konuk oldu ve Zaho’daki bombardımana ilişkin sorulara yanıt verdi. 

Türkiye’nin henüz resmi bir özürde bulunmadığını kaydeden Hüseyin, “Türkiye istediği zaman Irak topraklarına giremez” ifadesini kullandı.

Hüseyin, bombardımana ilişkin girişimlerde bulunduklarını kaydederek, “Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne resmi olarak şikayette bulunduk ve diplomatik yollarla elimizden geleni yapacağız” dedi.

“Türkiye ve PKK sorunlarını Irak’a taşıdı”

Hüseyin’in açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

“Taraflar saldırıdan, özellikle de Türkiye ders almalı. Irak Suriye gibi değil, Irak’ı Suriye’ye benzetmesinler ve Irak’a müdahale edilemez.

Türkiye’nin bu saldırıdan sonra politikasını değiştirmesi gerekiyor. Irak, Türkiye ile diyalog yoluyla iyi ilişkiler kurmak istiyor.

Ancak söz konusu ilişki, “istedikleri zaman saldırmaları ve Irak topraklarında askeri operasyon yapıp Irak topraklarına girmeleri” şeklinde olmamalıdır.

PKK’nin Türkiye için sorun olduğunu biliyoruz, fakat Türkiye istediği zaman Irak topraklarına giremez.

Türkiye ve PKK, sorunlarını Irak’a taşıdı ve biz bu hususu kabul etmiyoruz.

Irak, komşularıyla olan sorunlarını askeri yollarla çözmek istemiyor.

9 kişinin öldüğü Zaho bombardımanı sırasında, PKK’liler orada değildi ve bombardıman Türkiye tarafından yapıldı.

“Türkiye resmi özür dilemedi”

Türkiye ortak bir komite kurmaktan bahsediyor, fakat henüz ne resmi bir özür diledi ne de bir mektup gönderdi.

PKK’nin askeri faaliyetlerini Irak topraklarında ve IKBY’den organize etmesi ve başka bir ülkeye saldırması kabul edilemez.

Türkiye, sık sık PKK’nin peşinde olduğunu ve PKK ile savaştığını söylüyor ama savaşın büyüdüğünü görüyoruz ve Türkiye’nin hedefledikleri yerlerin PKK’nin bulunduğu yerler olmadığını görüyoruz. Peki niyetleri nedir.

PKK’nin Irak’ta bulunma hakkı yok. PKK ne Irak Kürtlerinin sorunu ne Irak Araplarının sorunu ne de Irak’ın kendisinin sorunudur.

Nihai çözüm için Türkiye ve PKK, Irak topraklarında olmamalıdır.” 

Suudi Arabistan ve İran’ın toplantısı Bağdat’ta

Hüseyin ayrıca röportajda Suudi Arabistan ile İran’ın dışişleri bakanları düzeyinde ilk toplantılarını Bağdat’ta yapacaklarını belirterek toplantının zamanına ilişkin detay vermedi.

Irak, Ankara Maslahatgüzarı’nı Bağdat’a çağırdı

BM Güvenlik Konseyi’ni Irak’ın kuzeyindeki Zaho bölgesine son sıralarda düzenlenen saldırı için acil olarak toplanmaya çağıran Bağdat, Ankara maslahatgüzarını da geri çağırdı.

Irak yetkililerinin bildirdiğine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyindeki Zaho’da bir tatil yerine düzenlediği saldırı sonucu çocuk ve kadın olmak üzere 11 sivil hayatını kaybetti.

Bu olayın ardından Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahhaf yaptığı açıklamada, bakanlığın Irak’ın Ankara maslahatgüzarını Bağdat’a çağırma kararı aldığını kaydetti.

Irak Dışişleri Sözcüsü, bir kez daha, Türkiye ile hiçbir askeri veya güvenlik anlaşmasının imzalanmadığını belirtti.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye ile PKK arasındaki sorunun Irak toprakları içine taşınmaması gerektiğini, Irak askeri uzmanlarının bu saldırının Türkiye tarafından yapıldığını tespit ettiğini söylemişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir