İran İslam CumhuriyetiTüm HaberlerTürkiye

İran ve Türkiye Dışişleri Bakanları bölgesel gelişmeleri görüştü

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan bilgilendirmeye göre, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştü. Dün akşam saatlerinde gerçekleşen görüşmede ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası konular ele alındı.

Görüşmede Emir Abdullahiyan, İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin sağladığı iyi ve olumlu fırsatlara değinerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda geliştirilmesini memnuniyetle karşıladı.

Emir Abdullahiyan, İran’ın  bölgesel anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmaya ve bölgede barış ile güvenliğin tesis edilmesine yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı.

Suriye konusunda siyasi sürecin sürdürülmesinden yana olduklarını belirten Emir Abdullahiyan, “İstikrarlı bir güvenliği ancak bölge ülkeleri arasındaki yakın işbirliği ile sağlanabilir.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da görüşmede karşılık ilişkilerin olumlu gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinin bölgede güvenlik ve istikrarın güçlenmesine yardımcı olacağına inandıklarını vurguladı.

İran ile bölgesel işbirliğinin artırılmasını son derece yapıcı olarak değerlendiren Çavuşoğlu, iki ülkenin üst düzey yetkililerinin temaslarını olumlu karşıladı.

Emir Abdullahiyan ile Mevlüt Çavuşoğlu arasında 30 Kasım’da yapılan telefon görüşmesinde, Suriye sınırındaki gelişmeleri ve askeri çatışmaların son durumu ele alınmıştı.

Türkiye’nin sınır güvenliği ile ilgili kaygılarını anladıklarını anlatan Emir Abdullahiyan bu kaygıların giderilmesi gerektiğini vurguladı ve “Bunun gerçekleşmesi için iki ülke arasındaki güvenlik müzakerelerinin devam etmesi lazım. Askeri operasyonlar sadece sorunları çözmeye yardımcı olmayacak, aynı zamanda hasara yol açarak durumu daha da karmaşık hale getirebilir” demişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir