Bilim & Teknolojiİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran İslam Cumhuriyeti, cruise (seyir) füzelerinin hız ve menzilini artırdı

Son günlerde İran, bin 650 kilometre menzile ulaşabilen “Pave” adlı yeni seyir füzesinin ordu envanterine girdiğini duyurdu. Pave, İran yapımı seyir füzelerinin menzilini yüzde 22 artırdı.

Son günlerde İran Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade uzun menzilli bir seyir füzesi geliştirdiklerini belirtti. Hacızade devlet televizyonunda yaptığı açıklamada; “Bin 650 kilometre menzile sahip seyir füzemiz İran İslam Cumhuriyeti’nin füze cephaneliğine eklendi.” dedi.

Nokta atışlı füze üretimine önem verdiklerini vurgulayan Tuğgeneral Hacızade, seyir füzeleri ve insansız hava araçları ile ülkenin caydırıcılığını artırdıklarını vurguladı. İranlı komutan, “İnsansız hava araçları ve seyir füzelerimiz ile düşmana yönelik tehdidimizi 360 dereceye çıkarttık. Yani düşmanımızı her açıdan hedef alabilecek kapasitedeyiz.” ifadesini kullandı.

İran devlet televizyonu, yeni Pave seyir füzesinin ilk görüntüsü olduğunu söylediği görüntüleri paylaştı.

İran, 10 yıllık bir süre içinde birkaç uzun menzilli seyir füzesini görücüye çıkardı, ancak gemisavar füzesi dışında, seyir füzelerinin kara versiyonunun üretildiğine dair bilgiler yoktu.

2011 yılının başlarında, İran’ın ilk kara konuşlu seyir füzesi tanıtıldı ve daha sonra çeşitli füzelerin görücüye çıkarılması teknoloji yeteneğini güçlendirmek için çalışmaların devam ettiğini gösterdi.

İran Yapımı Seyir Füzeleri

Bu alanda ilk tanıtılan mühimmat, Ya Ali seyir füzesidir. 2015 yılında görücüye çıkarılan Ya Ali orta menzilli havadan-karaya seyir füzesi, 700 kilometre menzile sahiptir.

Birkaç ay geçtikten sonra Savunma Bakanlığı tasarımı eski Sovyetler Birliği yapımı KH-55’e benzeyen ancak bazı yapısal farklılıklara sahip olan ‘Sumar uzun menzilli seyir füzesi’nin tanıtımını gerçekleştirdi. Bu füzenin tanıtılması, İran’ın seyir füzeleri projeleri üzerinde sessizce çalıştığını ve muhtemelen bu tür füzeler için DSMAC ve TERCOM gibi navigasyon sistemleri geliştirdiğini gösterdi.

O dönemde “Sumar” füzesinin menzili resmi olarak açıklanmasa da askeri uzmanların birçoğu bunun aynı “Meşkat” füzesi olduğuna inanıyordu.

İran Savunma Bakanlığı 2012’de ‘Meşkat’ adlı 2000 km menzile sahip seyir füzesinin envantere gireceğini duyurmuştu.
İran, Şubat 2019’da Sumar füze ailesinden olan Hoveyze adlı yeni bir füze geliştirdiğini duyurdu. Motoru farklı olan Hoveyze seyir füzesi 1350 Km menzile sahip olduğu açıklandı. Hoveyze füzesi, İran’ın kara hedeflerine karşı yaptığı üçüncü seyir füzesi oldu.

2021 yılında Ulusal Savunma Sanayii Günü’nde, İran Donanması sipariş ile üretilen ve 1.000 kilometreye ulaşabilen Şehit Ebu Mehdi el-Mühendis adlı seyir füzesi tanıtıldı. Bu füzenin görünüş ve boyut olarak Hoveyze’den hiçbir farkı yok ancak açıklamalara göre deniz harekâtlarında uygun sistemler ve harp başlıkları ile donatılıyor. Ebu Mehdi, İran’ın deniz kuvvetlerinin füzelerinin menzilini bir kerede yaklaşık üç katına çıkardı, bu da pratikte bir sıçrama olarak değerlendiriliyor.

Pave, İran Seyir Füzelerinin Menzilini % 22 Artırdı

Ülkenin geliştirdiği en son seyir füzesi “Pave”, yayınlanan görüntülere göre Sumar füzesine kıyasla tasarımda bazı farklılıklar gözüküyor. Pave’nin menzilinin 1.650 Km olduğu açıklandı.
Bu füze, istenen hedefleri daha karmaşık rotalardan veya General Hacızade’ye göre karşı taraftan bile hedef alabilir.
Normalde, seyir füzelerinin uçuş hızı saatte yaklaşık 600 ila 900 kilometre civarındadır ve bir jet motorunun kullanımı göz önüne alındığında (Pave füzesinin motorunu turbojet veya turbofan olduğu henüz net değil) İran’ın yeni füzesi aynı hız aralığında görev yapacak.

“Pave” füzesinin boyutları göz önüne alındığında, büyük ihtimalle füzenin Hava Kuvvetlerinin Sukhoi-22’lerinden fırlatılması için özel bir sorun yoktur.

Pave Füzesinin Tasarım Özellikleri

Bu füzede jet motoru kullanıldıktan sonra gövdeden ayrılır. Pave yeterli ilk hızı oluşturmak için hızlandırıcı olarak katı yakıtlı bir motora sahiptir. Bu durumda Pave füzesi, kanadı gövde içinde toplanan “Sumar” ailesine benzemese de kanadın gövdenin üstünde olması “Ya Ali” projesine daha yakındır.

Ancak Somar’ın aksine motor gövdenin üstüne kuruludur. Bu özellik, askeri uzmanlara her şeyden çok Yemen’deki direniş gruplarının “Kuds 1/2/3” seyir füzelerini hatırlatıyor. 1000 km’den fazla menzile sahip olan bu füzelerin kanadı sabittir.
Motoru gövdenin dışına monte edilmesinin bazı avantajları var. Bu tasarımla gövde içindeki tüm boşluk yakıt için kullanılabilir.

Süpersonik füzeler yolda

Eski Savunma Bakanı General Hüseyin Dehgan, İran’da ilk kez süpersonik seyir füzelerinin inşa edildiğini duyurmuştu, ancak söz konusu füzenin gemisavar görevi üstleneceği şeklinde yorumlanmıştı.

Öte yandan Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, son günlerde başkent Tahran’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, İran’ın savunma ve caydırıcı yeteneklerine değinerek, ülkenin süpersonik seyir füzesi geliştirme çalışmalarını sürdüreceğini açıkladı.

Bu tür füzeler düşman sistemleri tarafından kolay bir şekilde tespit edilemez, tespit edilmesi halinde bile yüksek hızı nedeniyle düşürülmesi zordur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir