Bilim & Teknolojiİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran’da Uzay Teknolojileri Milli Günü Kutlanıyor

Bugün 3 Şubat 2020, İran İslam Cumhuriyeti’nde Uzay Teknolojileri Milli Günü yıldönümü olarak kutlanıyor. İran 2008 yılında “Ümit” adlı kendi uydusunu uzaya başarıyla fırlattıktan sonra dünyada uzaya uydu gönderebilen ülkelerin arasında yer almıştı.

İran İslam Cumhuriyeti son kırk yılda en ağır yaptırımlara maruz kalmasına rağmen uzay bilimleri ve teknolojileri alanında bölge ülkelerinin başında yer aldı ve kendi iç imkanları ve bilim adamlarının emekleri ile uydu ve uzaya uydu taşıyan füzelerin tasarımı ve yapımında tam bağımsızlığa kavuştu.

Bundan önce bu teknoloji dünya genelinde sadece 10 ülkenin tekelindeydi ve İran bu tekeli kırarak bu ülkelerin arasına katıldı.

Uzay teknolojileri günümüzde doğal afetler ve çevre sorunları ile mücadele başta olmak üzere birçok alanda insanlara hizmet sunuyor.

Uzay alanında yatırım yapmak yatırımcı ülkelere kısa, orta ve uzun vadede birçok getirileri oluyor. Veriler, sedace zengin ve gelişmiş ülkeler değil, gelişmekte olan ülkeler de iktisadi kalkınmalarına katkı sağlamak için uzayda yatırım yaptıklarını ve iyi sonuçlar da elde ettiklerini gösteriyor.

İran İslam Cumhuriyeti önümüzdeki günlerde İranlı uzmanların yapımı olan Zafer uydusunu yine İran yapımı Simurg uydu taşıyıcısı ile yerden 500 km yükseklikte bir yörüngeye gönderiyor.

Uzaktan bilgi toplama uydusu olan Zafer uydusunun toplayacağı görüntüler doğal kaynakları ve tarım alanlarının rasat edilmesinde ve doğal afetlerle mücadelede kullanılabilecek.

İran’ın uydu taşıyan füzesi Simurg, 250 kg ağırlığındaki uyduları yerden 500 km yükseklikteki yörüngelere yerleştirebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir