İran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

Behram Kasımi’den ABD’li Yetkilinin İran Hakkındaki İddialarına Tepki!

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Amerikan yetkilinin iddialarına gösterdiği tepkide, İran’ın Irak ile ilişkilerini korumak için kimseden izin almayacağını belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook’un Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Irak ziyaretine ilişkin iddialarına tepki gösterdi.

Behram Kasımi, ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook’un Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Irak ziyaretine ilişkin açıklamalarının kabul edilebilir olmadığını belirterek, “Bu ABD’li yetkilinin sinirlenmesi şaşırtıcı değildir. Çünkü onlar Batı Asya’da milyarlarca dolar harcamalarına rağmen istedikleri konuma ulaşamadıkları için bu gibi iddiaları ileri sürüyorlar” dedi.

İran ve Irak’ın bağımsız ülkeler olduğunu ve hükümetlerinin halk tarafından seçildiğini vurgulayan Kasımi, “Hiç şüphesiz ki bu iki millet kendi menfaatlerini çok iyi teşhis edebiliyorlar ve kendi tarihi boyunca yıkım ve savaşa yol açan bir ülkenin kilometrelerce uzaklıktan onların yerine karar vermesine müsaade etmezler” diye konuştu.

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Iraklıları İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ziyaretini reddetmeye çağırarak, İran’ı Irak’ı kendine ait bir şehir yapmaya çalışmakla suçlamıştı.

Amerikan yetkilinin İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ziyareti ile ilgili yaptığı açıklama, Washington’un Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Irak ziyaretinden ne kadar öfkeli olduğunu ortaya koyuyor.

Irak yetkilileri, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin bu ülkeye düzenlediği tarihi ziyareti öncesinde yaptıkları açıklamalarda, Bağdat’ın ABD’nin İran’a karşı yaptırımlarının bir parçası olmayacağına vurgu yaparak, ABD’nin istediklerine boyun eğmeyeceklerini bildirmiş oldular.

Nükleer anlaşmadan tek taraflı ve yasadışı olarak çekilen ABD, daha sonra İran’a karşı nükleer yaptırımları geri getirdi.

ABD, İran’a karşı en ağır yaptırımlar uygularken diğer ülkelerden de kendisine İran yaptırımlarında eşlik etmelerini istiyor.

ABD özellikle yaptırımlar konusunda İran’ın Irak ve Türkiye gibi komşularına baskı yaparak, bu ülkeleri kendi yaptırımlarının bir parçası haline getirmeye yoğun şekilde çalışıyor.

Ancak İran’ın yakın dostları ve komşu ülkeleri olan Irak ve Türkiye, ABD’nin baskıları karşısında teslim olmadılar.İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Irak’a yaptığı ziyaret ve bu ülke yetkililerince sıcak ve samimi şekilde karşılanması, ABD’nin hiç hoşuna gitmediği Hook’un yaptığı açıklamasından belli oluyor.

Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Irak’a tarihi ziyareti, ABD Başkanı Donald Trump’ın ziyareti gibi gizli ve sürpriz bir ziyaret olmadı. Ziyaretin hazırlıkları önceden yapıldı.

Ziyaret tarihi ve ajandası dahil, her şey önceden iki ülke yetkililerince ilan edildi. Ayrıca İran Cumhurbaşkanı, Irak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tarafından resmi törenle karşılandı. Ancak ABD Başkanı Trump, Irak’a gizlice bir ziyaret yaptı. Hem de Irak yetkililerince Trump için resmi bir karşılama töreni düzenlenmedi.

İran İslam Cumhuriyeti, terörle mücadelede olduğu gibi zor günlerde Irak halkı ve hükümetinin yanında durup, elinde gelen yardımda bulunurken, ABD sözde terörle mücadelede yüzlerce Iraklı ve Suriyeli sivili katletmiştir.

İki komşu, Müslüman ve dost ülke olarak İran ve Irak halkı, dini, kültürel, toplumsal bağlar ve ortaklıklar ve güçlü münasebetlere sahipler.

İki ülke münasebetleri, ABD gibi binlerce kilometre uzaklıkta bulunan ülkelerin müdahalesi ile sarsılmayacak kadar güçlü ve sağlamdır.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Irak’a yaptığı ziyaret ve iki ülke arasında bu ziyaret esnasında yapılan ve imzalanan anlaşmalar da ABD’ye iki ülkenin münasebetleri etkileme gücüne sahip olmadığı mesajını her halde aktarmıştır.

İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi’nin ifade ettiği gibi İran ve Irak iki bağımsız ülke olarak, kendi çıkar ve menfaatlerini ayırt etme gücüne iyice sahipler ve binlerce kilometre öteden birileri gelip, onlara bir şeyler dikte edemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir