Irakİran İslam CumhuriyetiSuriyeTüm Haberler

İran, Irak ve Suriye Genelkurmay Başkanlarından Ortak Açıklama

Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüp, Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi ve İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri ile Suriye’nin başkenti Şam’da bulunduğu temaslar ardından ortak basın toplantısı düzenledi.


Suriye Savunma Bakanı Eyüp basın konferansında yaptığı açıklamada yapılan toplantıların tüm alanlarda ve düzeylerde gayet önemli olup başarılı geçtiğini belirtti. Toplantılarda elde edilen önemli sonuçların terör dahil meydan okumalar ve zorluklara karşı koymada yardımcı olacağını ifade eden Eyüp; terörün yol açtığı tehditler ve dünyanın farklı devletlerine yayılma tehlikesine karşı mücadelede de önemli olacağını söyledi.


Savunma Bakanı Eyüp Suriye’nin egemenliğini, bağımsızlığını, toprak ve halk bütünlüğünün yanı sıra kendisini ve halkını savunmadaki meşru hakkının hiçbir şekilde pazarlık konusu olmayacağının altını çizdi.
Eyüp Suriye’nin istisnasız her karış toprağını terör ve destekçilerinden kurtarıp kontrol ve güvenliği sağlama azim ve kararlılığının bir kez daha altını çizdi.


Suriye’nin daveti olmaksızın Suriye’de bulunan herhangi bir yabancı devlet gücünün işgal niteliği taşıdığını belirten Savunma Bakanı Eyip; Suriye’nin egemenliğini savunma ve işgale karşı koyma hakkının meşru olduğunu vurguladı.


Eyüp İdlib İlinin de istisna olmayıp mutlaka tam ve eksiksiz bir şekilde Suriye’nin egemenliği ve kontrolüne döneceğinin altını çizdi.


Suriye ordusunun Tenf Bölgesini işgal eden ABD güçlerini çıkarma gücü ve olanaklarına sahip olduğunu vurgulayan Savunma Bakanı Eyüp; ABD ve diğer tüm devlet güçlerinin kesinlikle Suriye’nin tamamından çıkacaklarının altını çizdi.


Savunma Bakanı Eyüp ABD’nin elinde kalan tek kartın “Suriye Demokratik Güçleri” (SDG) olduğuna dikkat çekerken; Suriye’nin bu güçlerle uzlaşma yoluyla ya da toprakları askeri operasyonla kurtarma yoluyla muamelede bulunacağını söyledi. Eyüp Suriye’nin başkalarının dayatmaları ile değil de kendi iradeleri ve istekleri ile sonsuza dek birlik beraberlik içinde yaşama seçeneğini benimsediğine dikkat çekti.


İsrail’in Suriye’ye saldırıları konusunda ise Savunma Bakanı Eyüp; bu saldırıların Suriye ordusu karşısındaki ağır yenilgileri ve yok olmaları gölgesinde moralleri çöken terörist edatların morallerini yükseltme ve terörlerini sürdürmeleri için unut verme amacı taşıdığının altını çizdi. Suriye’nin İsrail’in tüm saldırılarına başarıyla karşı koyduğunu belirten Savunma Bakanı Eyüp; İsrail füzelerinin çoğunun imha edilmeleriyle hedeflerine ulaşamadıklarını kaydetti.


Bakiri: Tüm Yabancı Güçler Suriye’den Çıkacak


Ortak basın toplantısında konuşan İran Genelkurmay Başkanı Bakiri Suriye’nin egemenliği ve bağımsızlığının yanı sıra toprak ve halk bütünlüğüne saygı gösterilip koruma öneminin bir kez daha altını çizdi.


Bakiri Suriye’de devletin izin ve onayı olmaksızın bulunan herhangi bir yabancı gücün varlığına son verme gereğine vurgu yaptı. Suriye’de bulunan İranlı güçlerin Suriye devletinin talebi, izni ve onayı üzerine bulunduklarını ifade eden Bakiri; Suriye’nin istediği sürece bu güçlerin Suriye’de kalacaklarını söyledi.


İran Genelkurmay Başkanı Bakiri IŞİD dahil farklı isimler altındaki tüm terör örgütlerin dünyanın hegemonyacı devletleri ve Siyonizmin bir ürünü olduklarını vurgularken, amacın bölge devletleri ve halklarının güvenliğini sabote etmek ve onları sömürmek olduğunu belirtti.


Bakiri Suriye, İran ve Irak’ın terörü tamamen yok etme kararlılığı ve azminde olduklarının altını çizerken, üçü arasında yüksek düzeyli bir koordinasyon, işbirliği ve anlaşmanın bulunduğuna dikkat çekti.
Ganimi: Suriye ve Irak’ın Güvenliği Bir Bütündür


Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi ise basın toplantısında yaptığı konuşmada; önümüzdeki günlerin Suriye ve Irak arasındaki sınır kapısının yeniden hizmete açılmasına tanık olacağını açıkladı.


Ganimi Suriye ve Irak arasında teşkil edilen ortak komitelerin bulunduğuna ve bu komitelerin yoğun çalışmalarda bulunduklarına dikkat çekti.


Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi Suriye ve Irak güvenliğinin parçalanmaz bir bütün olduğunun altını çizerken; Suriye’nin Irak’ın derinliği, Irak’ın da Suriye’nin derinliği sayıldığını kaydetti. Ganimi dolayısıyla Suriye ve Irak arasındaki koordinasyonun daha önce teşkil edilen ortak bilgi ve koordinasyon merkezi aracılığı ile devam edeceğini belirtti.


Suriye ve Irak sınırlarında güvenliğin önemine vurgu yapan Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi; sınırların iki taraftan Suriye ve Irak orduları tarafından korunup güvenliklerinin sağlandığını ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir