Avrupaİran İslam CumhuriyetiTüm Haberler

İran İslam Cumhuriyeti, Nükleer Anlaşma’daki Bazı Şartları Yerine Getirmeyi Durdurdu!

İran milli güvenlik yüksek konseyi Bercam nükleer anlaşmasına üye olan ülkelere hitaben yaptığı açıklamada, İran milli çıkarlarını ve güvenliğini koruma doğrultusunda ve Bercam nükleer anlaşmasının 26 ve 36. maddelerinde belirlenen haklarını uygulamak üzere bugünden itibaren Bercam’daki bazı yükümlülüklerini yerine getirmeyi durdurduğunu belirtti.


İran milli güvenlik yüksek konseyi açıklamada şu ifadeye yer verdi: İran son bir yılda ve Amerika’nın Bercam nükleer anlaşmasından illegal bir şekildi çekilmesi ve BM güvenlik konseyinin kararnamelerini ihlal etmesinden sonra azami derecede hoşgörü gösterdi ve anlaşmanın diğer üyelerinin talepleri üzerine onlara kayda değer düzeyde süre tanıdı.


İran milli güvenlik yüksek konseyi açıklamada Bercam nükleer anlaşmasında kalan İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya’ya başta bankacılık ve petrol alanları olmak üzere anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmek üzere 60 gün süre tanıyarak şu uyarıyı ekledi: Ne zaman İran’ın istekleri karşılanırsa, Tahran yönetimi de karşılandığı düzeye uygulamayı durdurduğu yükümlülüklerini yeniden uygulamaya başlayacaktır; fakat aksi takdirde, İran adım adım başka yükümlülüklerini de askıya almaya devam edecektir.


İran milli güvenlik yüksek konseyi açıklamayı şöyle sürdürdü:
İran şimdiki aşamada artık kendini zenginleştirdiği uranyumu ve ürettiği ağır suyu depolama ile ilgili kısıtlamalara bağlı kalmakla yükümlü görmemektedir.


İran milli güvenlik yüksek konseyi açıklamanın devamında, Bercam nükleer anlaşmasında kalan ülkeler 60 günlük sürede İran’ın taleplerini karşılayamadıkları takdirde İran bir sonraki aşamada uranyum zenginleştirme seviyesi ile ilgili kısıtlamaya ve Arak ağır su tesislerini modernize etme faaliyetleri ile ilgili uygulamalara bağlı kalmayı da askıya alacağını belirtti.


İran milli güvenlik yüksek konseyi açıklamanın sonunda İran İslam Cumhuriyeti Bercam nükleer anlaşmasında kalan diğer ülkelerle istişarelerini tüm düzeylerde sürdürmeye hazır olduğunu, fakat konuyu BM güvenlik konseyine sevk etmek veya daha fazla yaptırım uygulamak başta olmak üzere her türlü sorumsuzca harekete hemen ve kesin tepki verileceğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir